mazzei har fokus på sangiovese!

Jupiters blod eller Sangiovese som druvan egentligen heter har troligen sitt ursprung i Toscana och det är också här vi hittar de bästa vinerna på denna druva. Alla känner väl till Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino. I Chianti hittar vi Mazzei som är en av de bästa producenterna i området.

I 600 år har Mazzei funnits och allt tog sin början 1435 när Madonna Smeralda Mazzei gifte sig med Piero di Agnolo de Fonterutoli och sedan dess har man gjort vin på Castello di Fonterutoli. I dag är det 24e generationen som sitter vid rodret på vingården som har sitt säte bara några kilometer utanför Castellina och med en fantastisk utsikt över Siena och de toscanska kullarna.

Jag blev förälskad i deras viner när de första gången lanserades i Sverige och den kärleken består fortfarande. Som väl är har jag haft förmånen att vid ett flertal tillfällen få prova vinerna härifrån och så också i år. Druvan Sangiovese är hjärtat i deras vinproduktion och mycket fokus läggs på att få fram det bästa druvan har att visa upp.

Här följer nu mina noteringar på några av deras viner och fokus för min del har också varit på Sangiovese.

Viner

32229 Fonterutoli Chianti Classico 2018. 159 kronor.

Här har vi inte bara Sangiovese utan även fem procent vardera av Malvasia Nera och Colorino. Druvorna till vinet kommer från sju olika odlingslotter och stockarna snittar på 15-35 år. ”Ett vin det aldrig kan gå fel med” säger de själva. Med årgång 2018 har man allt mer börjat gå över från att ha lagrat vinet på 225 liters fat till att lagra på 500 liters fat.

Ung och stor doft med körsbär, nötter, kakao och svartpeppar. Diskret fatton. Medelfyllig och ung smak med frisk fin syra och härlig frukt. Tanninerna är tydliga. Bra längd. 90 p.

32130 Castello Fonterutoli Chianti Classico Gran Selezione 2017. 329 kronor.

Här har vi enbart Sangiovese från åtta olika odlingslotter och sex olika kloner. Genomsnittet på stockarna är mellan 25-35 år. 18 månader på fransk ek (500 liter) varav hälften varit nya. Ung, stor och elegant doft med mörka körsbär, kakao och nougat. Ung och medelfyllig smak med fin syra, tydliga tanniner. Bra struktur och balanserad sådan från början till slutet. 93 poäng.

Så till ett par viner som släpptes i dagens webbsläpp och såvitt jag kan se kan det finnas kvar flaskor att beställa.

92534 Vicoregio 36 Chianti Classico Gran Selezione. 449 kronor.

Sangiovese som kommer från speciellt odlade lotter där Mazzei försökt få fram de bästa förutsättningarna för druvan. Ett flertal olika biotyper av druvan. Stockarna är 15 år gamla. Lagrat 18 månader på 500 liters franska fat varav hälften nya. Ung doft med inslag av mörka körsbär, läder, choklad och lite mineral. Medelfyllig, ung smak med stram trevliga tanniner, fin syra och balanserad struktur. 94 poäng.

92504 Badiola Chianti Classico Gran Selezione. 499 kronor

Tre kloner från tre odlingslotter som är de högst belägna odlingarna i Chianti Classico. Vinstockarna 16 år gamla. Bara Sangiovese som lagrats 16 månader på 500 liters franska ekfat varav hälften varit nya. Stor, ung doft med körsbär, röd frukt och lite ljus choklad. Elegant, medelfyllig och ung smak med läcker syra, fin fat, tydliga tanniner och balanserad struktur. Kryddigt. Bra längd med rent slut. En favorit hos mig. 94 poäng.

Att Mazzei har fokus på Sangiovese visar de väl genom den oerhört höga kvalité som vinerna har. Köpläge är det definitivt!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.