francois lurton-bredd och kvalité.

Francois Lurton måste vara en av de största i vinvärlden. Bredd och kvalité i alla typer av vin och prisklasser. Jag kan inte dra mig till minnes att jag någon gång provat/druckit ett dåligt vin från honom. Francois Lurton besökte nyligen Stockholm och inte heller nu blev jag besviken.

Vi har under flera år haft förmånen att få njuta av det härliga Les Fumées Blanches. Här är det Sauvignon Blanc som gäller och druvorna till vinet kommer från vingårdar i Côte de Gascogne. Första årgången var 1996 och den som nu är aktuell är 2020.

22139 Les Fumées Blanches 2020. 95 kr flaskan och 259 kr på box.

Ett vin med stor och härlig ungdomlig doft där det finns svarta vinbärsblad, citrus, krusbär och grape. Elegant och medelfyllig smak med läcker syra och fin frukt. Läckert och för 95 kronor är det väldigt mycket vin för under en hundralapp. Kanske den bästa årgång jag provat. Vi provade inte boxen utan vinet på flaska som får 89 poäng.

22138 Les Fumées Blanches Gris de Sauvignon 2020. 95 kr flaskan och 259 kronor boxen.

Druvorna kommer även här från Côtes de Gascogne och är en mix av Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc. I detta vin hittar jag röd frukt såsom hallon men också persika och citrus. Elegant medelfylligt med snygg frukt. Flaskan som provades. 88 poäng.

Francois Lurton har sina rötter i Bordeaux och naturligtvis gör han vin även här.

4184 Sauvignon Blanc de Lurton 2020. 99 kr.

Som namnet antyder så är även detta vin gjort enbart på Sauvignon Blanc. Inledningsvis lite slutet i glaset men det öppnar upp sig och ur glaset kommer en kaskad av persika, grape, fläder, citrus och lime. Frisk, ung, elegant och medelfyllig smak med snygg frukt, fina syror och bra längd i eftersmaken. 89 poäng.

Vi stannar i Frankrike och beger oss nu till Roussillon och där provar vi

79687 MJ Le Petit Pas 2019. 105 kr.

Mest Grenache i detta vin men det finns även Syrah, Carignan och Mourvèdre. Som sig bör en ung doft som jag upplever som stor med kryddor, mörk frukt och lakrits. Stramt och ungt i smaken. Bra struktur och längd. 89 poäng.

Nu lämnar vi Frankrike och beger oss till Argentina. Här i Mendoza ligger Chacayes. Egendomen ligger vid Anderna på 1 100 meters höjd.

75436 Chacayes 2008. 599 kr.

Vinet är en mix av 85 procent Malbec och resterande del Cabernet Sauvignon. Underbar doft. Stor doft som börjat få de där härliga mogna dragen med animalisk karaktär. Här finns också toner av svarta vinbär och kaffe. Fylligt och utvecklat med fin struktur från inledningen till slutet. Balanserat. Elegans förpackat i kraft. 94 poäng.

Det finns ingen som helst anledning att inte prova vinerna från Francois Lurton. Det är bredd och klass!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.