sval alpluft i kombination med varm medelhavsluft ger viner med elegans och lagringspotential!

1893 startade Cantina Terlano sin verksamhet i Alto Adige. Detta gör det till det näst äldsta vineriet i regionen. Vinmakaren i dag heter Rudi Kofler och han tar väl vara på förutsättningarna som finns här och gör viner som återspeglar områdets terroir.

Druvorna till vinerna växer på branta sluttningar och jordmånen består huvudsakligen av kvarts. Detta tillsammans med den svala alpina bergsluften i kombination med det varma medelhavsklimatet ger en lång mognadssäsong. I kombination med en relativt lång tid på jästfällningen gör att man får eleganta viner med lagringspotential.

Viner som provats!

73709 (beställningssortimentet) 2017 Terlaner Classico. 189 kronor.

En mix av druvorna Pinot Blanc (som dominerar) tillsammans med Chardonnay och Sauvignon Blanc. Doften upplever jag som medelstor och ung med inslag av mineral, citrus, gröna äpplen, persika och mineral. Smaken är drygt medelfyllig, frisk och elegant med snygg struktur. Härlig struktur med fin balans. Håller hela vägen från början till slut. Känns lång i eftersmaken och där finns ett bett av mineralsälta. 92 poäng.

2799 (ordinarie sortimentet) 2020 Winkl Sauvignon. 169 kronor.

Här är det Sauvignon Blanc som gäller. Ung, stor, klassisk, aromatisk doft med inslag av krusbär, gräs, svarta vinbärsblad, gula äpplen och plommon samt lite mineral. Medelfyllig, frisk, elegant och fruktig smak. Bra struktur med fin längd och rent slut med lite mineralsälta. 91 poäng.

51790 (beställningssortimentet) 2019 St Magdalener. 159 kronor.

Schiava heter den blåa druvan bakom detta vin. Ung och stor fruktig doft med fat och kryddor. Smaken är lätt, fruktig och elegant. Bra struktur och balans. Perfekt vin till sommarens picknick. 88 poäng.

2017 Monticol Riserva Pinot Noir. Finns inte på bolaget. Pris ca 300 kronor.

Lite återhållet och lovande i doften. Kryddigt, röd frukt men också lite mörkare röd frukt samt fat. Elegant med viss utveckling. Snygg struktur och balanserat . Bra längd och rent slut. Vinet har kommit toppfem bland Pinot Noir i Italien. Snygg, elegant och riktigt bra Pinot Noir. 93 poäng. Kanske går att få tag på via privatimport.

Det här är viner som definitivt kan lagras (St Mgdalener bör dock drickas ung) men som är goda nu och har en prislapp som är allt annat än för hög. Köpläge.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.