vulkanjordar och inhemska druvor ger viner med personlighet!

När man parar ihop det bästa av det bästa får man alltid ett bra slutresultat. Även i vinets värld. Och att så är fallet och att det är ställt utom allt rimligt tvivel visar sig i vinerna från Cantine Settesoli

På Sicilien hittar vi vi kooperativet Cantine Settesoli. Det är det största vineriet på Sicilien. Kooperativet såg dagens ljus 1958 då 68 vinbönder slog sig samman och började plantera vinstockar på mark där det tidigare odlats annat. När det första vinet gjordes 1965 var antalet medlemmar drygt 300 och i dag har det runt 2 000 medlemmar.

1999, efter 20 års undersökningar och studier av terroir och andra förutsättningar för att kunna göra viner som visar karaktär och personlighet utifrån respektive växtplats startade kooperativet varumärket Mandrarossa.

Vinerna kommer från Menfi, Etna och Pantelleri.

Vid en provning med vinmakaren ”Mimmo” de Gregorio fastnade jag för följande viner. Viner gjorda på inhemska druvor som fått växa på vulkanjordar.

72441 (beställningssortimentet) 2017 Mandrarossa Bertolino Soprano Grillo. 229 kronor.

Gjort på den gröna druvan Grillo som här ger ett vin med stor och elegant doft. Citrus, persikor och aprikoser hittar jag i doften. Smaken är för mig medelfyllig, lite stram och läckert citrusfruktigt. Läcker syra. Bra struktur och rent slut. 91 poäng.

72961 (beställningssortimentet) 2016 Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso Nero d’Avola. 249 kronor.

Ett rött vin som är gjort på druvan Nero d’Avola. Ung, stor doft med körsbär, hallon, svarta vinbär, choklad och nougat. Medelfyllig, ung smak med fin syra, snygg frukt och tydliga tanniner. Balanserat. Bra längd med rent slut. 91 poäng.

73641 beställningssortimentet) 2019 Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco 189 kronor.

Vitt vin igen och denna gång på druvan Carricante. Stor, ung och ren doft med gula frukter, persikor och vita blommor i en läcker mix. Elegant och medelfyllig smak med snygga syror och fin frukt. Balanserat med bra längd. Läckert vin. 91 poäng.

71175 (beställningssortimentet) 2016 Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso 189 kronor.

Vi går tillbaka till rött och denna gång är det ett vin på en druva med namnet Nerello Mascalese. Här har vi en stor doft som är ung och kryddig och där det också finns röd frukt, fat och kaffe. Medelfylligt med runda tanniner, kryddighet, fin fruktnyans och lite kryddighet. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

50294 (beställningssortimentet) 2019 Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria. 299 kronor (50 cl).

I sundet mellan Sicilien och Turkiet ligger ön Pantelleria och härifrån kommer detta urläckra söta vin som gjorts på druvan Zibibbo (eller Muscat d’Alexandria om man föredrar det). Stor, underbar doft med inslag av torkade frukter, russin, rosor, aprikos och jasmin. Drygt medelfyllig smak som naturligtvis är söt men som också har en syra som gör vinet välbalanserat. Fin struktur från början till slut med en lång och ren eftersmak. Vi måste dricka flera viner av denna typ. 93 poäng.

Det bästa av det bästa visas tydligt i dessa viner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.