respekt för ursprunget ger viner med terroirdriven karaktär.

”När människan är tyst kan jorden tala”. Så lyder mottot hos producenten Jean-Claude Boisset i Bourgogne. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för för ursprunget vilket märks klart och tydligt i deras viner.

Till skillnad från många andra vinproducenter så sträcker sig Jean-Claude Boissets historia inte århundraden tillbaka. Det var först på 1960-talet som Jean-Claude Boisset började arbeta med vin och då huvudsakligen som negociant. Men han han kom också att göra egna viner med druvor från Bourgogne.

Genom hårt arbete så har Boisset-gruppen växt och är i dag den tredje största vinproducenten i Bourgogne. De äger vingårdar även i Kanada och USA.

I ett gammalt nunnekloster som heter Ursulines ligger vinanläggningen i Bourgogne. Närmare bestämt i Nuits-Saint-Georges.

I början av 2000-talet tycket Jean-Claudes barn, Nathalie och Jean-Charles, att vinerna härifrån borde bära pappans namn- Jean-Claude Boisset.

De ville nu också göra viner som skulle visa det bästa från Bourgognes olika vingårdslägen. Detta skulle man uppnå genom att arbeta med seriösa vinodlare med vilka man kom att skriva långtidskontrakt.

Nathalie och Jean-Charles har tillsammans med sitt team byggt upp en verksamhet i Bourgogne där man i dag gör ett femtiotal olika vita cuvéer och inte mindre än ett sjuttiotal röda. Imponerande!

Filosofin bakom vinframställningen är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt.

Sedan 2002 finns vitikulturisten Grégory Patriat med i teamet. Han ser sig själv som en barnmorska vars uppgift är att varje år förlösa det årets vin.

Grégory Patriats metoder är långsamma och metodiska och i fokus är alltid kvalité.

Jean-Claude Boisset använder sällan nya ekfat till fatlagringen. Istället för ek vill man lyfta fram vinets frukt genom varsam behandling i gamla ekfat. Och detta märks väl i de viner som jag provat. Här är det elegans och finess som regerar. Fantastiska viner till väldigt bra priser!

2019 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines. Varunr 70131. Pris 139 kronor.

Ung och stor doft där jag hittar citrus, gula äpplen, mineral, lite rökighet och nötter. Smaken tycker jag känns medelfyllig, frisk och ung med bra struktur och en liten smörig ton. Rent slut och bra längd. 86 poäng.

2019 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines. Varunr 78614. Pris 139 kronor

Relativt stor och fruktig doft med hallon, smultron och kryddig ek. Smaken känns medelfyllig, stram och med fin frukt, snygg syra och runda tanniner. Eftersmaken känns medellång med rent slut. 86 poäng.

2018 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dames Huguettes. Varunr 76254. Pris 199 kronor.

Doften här är relativt stor och ung där jag tycker mig hitta mörka hallon, mycket smultron , lite björnbär och så en fin diskret kryddighet. Smaken är drygt medelfyllig och elegant med rund fin syra, snygg frukt och finess. Rent slut med bra längd. 89 poäng

Och så till mina favoriter vid provningen med Grégory Patriat. Enastående viner.

2018 Savigny-Les Beaune 1er cru Aux Guettes. Varunr 79969. Pris 429 kronor.

Ung och medelstor doft med mycket mörk frukt, blåbär, björnbär kryddor, diskret fat och en ton av stall som för tankarna till Bordeaux men man känner att det inte är en Bordeaux. Relativt fyllig, elegant och finessrik struktur. Elegant och välbalanserad. Rund med härlig längd. I eftersmaken tycker jag att det kommer fram lite violpastiller. Så elegant och läckert. Gott nu men kan ligga uppemot fem år säkert. 95 poäng.

2018 Nuits-Saint-Georges Le Coteau des Bois. Varunr 77224. Pris 499 kronor

Stor,elegant och inbjudande doft med hallon, jordgubbar, lite kryddor och diskret fatnyans. Smaken är drygt medelfyllig och läcker med fin struktur, komplexitet och relativt lång eftersmak. Genomsyras också av elegans och finess. Också detta är gott nu men kan säkert ligga ett tag. 95 poäng.

Wow vilka viner säger jag. Prova alla. Det är en order och unna er för Guds skulle 95 poängarna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.