anrik historia och klassiska viner!

I början av 1870-talet ställdes en flaska Château Cantenac Saint Emilion Granc Cru för första gången på ett bord för att sedan också naturligtvis konsumeras. Vinet kom att 1898 omnämnas som ett högklassigt vin i ”Le Guide Bordeaux et ses Vins”. I dag är det fjärde generationen som gör vinerna här med elegans och tillgänglighet utan att för den skull glömma sin historia. Att prislappen för vinerna sedan är medioker gör inte saken sämre för oss konsumenter.

Egendomen Château Cantenac är beläget i hjärtat av Saint Emilion och namnet Cantenac betyder förtjusande och charmerande plats och det var här som Jean Baptiste Brunot startade verksamheten på 1870-talet.

1937 köpte sonen Albert Brunot egendomen och när han i sin tur drog sig tillbaka tog barnen Jean-Baptiste och Nicole över verksamheten. Nicole kom sedan att mer och mer ta över och när vingården 1995 vann en guldmedalj vid ”Concours de Bordeaux” var det Nicole som stod vid rodret. Under sin tid som ansvarig för Cantenac har hon förbättrat kvalité i såväl vingård som källare.

I dag är det två av hennes sönder, Frans och Johan, som har huvudansvaret för verksamheten på Château Cantenac. 2020 började Nicole dra sig tillbaka men inte helt och hållet. Hon är fortfarande engagerad och då huvudsakligen i sitt egna vin ”Sélection Madame”.

Framtiden är säkrad och det kommer säkert att göras underbara viner även i framtiden på Château Cantenac. Sex barnbarn som kan ta över och alla är flickor så nästa generation som ansvarar för egendomen kommer att vara en eller flera kvinnor.

Tack vare att vingårdens läge på 45:e breddgraden så drar vinrankorna nytta v det tempererade Atlantklimatet som gör det förhållandevis milt.

Odlingarna omfattar 19 hektar varav Merlot står för cirka 75 procent och resten fördelas mellan Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.Medelåldern på rankorna är runt 40 år och jordmånen består av grus och lera.

Man gör tre olika viner och jag har haft förmånen att få prova samtliga.

Vinerna

Château Cantenac Saint Emilion 2016. Pris 298 kronor

Merlot dominerar som sig bör med 75 procent av mixen som i övrigt består av en del av vardera cabernetdruvorna. Ung doft med ursprung och härliga toner av korint, tryffel och plommon. Ytterst diskret och finstämd fatnyans. Smaken är ung och medelfyllig med elegans samt rund struktur och fin frukt. Bra längd och balanserat. Gott nu men kan ligga ett antal år ytterligare. 92 poäng.

Château Cantenac Saint Emilion Sélection Madame 2018. Pris 259 kronor.

Här är det hela 95 procent Merlot och resten cabernetdruvor. Inledningsvis lite återhållen doft men vinet öppnar upp sig och de för druvan klassiska korinttonerna kommer fram tillsammans med plommon, choklad, mineral och kaffe. Ung, medelfyllig och elegant fruktig smak med runda tanniner. Gott nu men klarar några års lagring. 90 poäng.

Château Cantenac Saint Emilion Climat 2018. Pris 399 kronor.

I denna årgång av vinet är det en mix av hälften Merlot och hälften Cabernet Franc. Doften är ung och medelstor med diskret ton av korint, peppar, mint, läkerol, lite tobak, kaffe och diskret ek. Smaken är ung, medelfyllig och elegant med ren rund syra, snygga tanniner, bra struktur finstämd frukt. Balanserat och med bra längd. 93 poäng.

Om man skall sammanfatta vinerna så är det viner med elegans och snygg struktur. Väldigt tillgängliga nu men kommer att hålla ett antal år.

Och att hitta viner med denna höga vinklass och så låga priser göra att man som konsument måste köpa tycker jag. Finns många betydligt dyrare bordeauxviner som inte når upp till denna nivån.

Du kan beställa vinerna från Franska Vinkompaniet!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.