masi-inte bara amarone!

Producenten Masi är nog för de flesta förknippad med amaroneviner i världsklass. Men som sig bör när det gäller världsartister så har Masi flera strängar på sin lyra. Nu släpper de vinerna Fresco di Masi där man vill visa hur viner kan bli om man minimerar människans påverkan vid framställningen.

Det är ett vitt och ett rött vin som släpps på beställningssortimentet och båda kostar 115 kronor.

Vinerna är ekologiska! Skörden äger rum under den svala tiden på dygnet och när druvorna kommer till vineriet pressar man dem så fort som möjligt för att sedan låta den vildjäst som sitter på druvornas skal ta hand om jäsningen. Efter att det är klart buteljeras vinerna utan någon filtrering.

Av de två är det vita min favorit. Man kan säga att detta är sippviner (om det nu finns något sådant uttryck) för de är eleganta och lättillgängliga.

50751 Fresco di Masi Blanco Verona 2020 IGT

En mix av Garganega, Chardonnay och Pinot Grigo där den fösta druvan står för 60 procent följ av Chardonnay med 25 procent och Pinot Grigo med 15 procent. Den mixen ger ett vin där jag tycker mig känna det som för mig är ganska karaktäristiskt för Garganega, nämligen mandel. Men här finns också vita blommor och gul frukt. En elegant och medelfyllig smak som är balanserad med bra syra och frukt. Torrt med bra längd och rent avslut. 86 poäng.

50748 Fresco di Masi Rosso Verona 2020 IGT

En blandning av 70 procent Corvina och 30 procent Merlot ger för mig ett vin med mycket frukt i doften. Jag hittar hallon, lite körsbär, björnbär och en liten örtig ton. Smaken är knappt medelfyllig, elegant och fruktig med rund syra och bra längd. 84 poäng.

Två viner som jag tror passar perfekt till våren och sommaren!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.