FAVORITER 2 AUGUSTISLÄPPET!

Hoppas ni haft en bra sommar. Tänk vad fort det går. Augusti redan men det är inget vi behöver sörja över för det kommer ju lite nya viner. De första släpps den 2 augusti och jag har plockat två vita och två röda jag gärna vill ha.
Det första som faktiskt är om inte oförskämt billigt så i vart fall väldigt prisvärrt. Kommer från Bourgogne och heter 91807 Montbatois Hautes-Côtes de Beaune 2017 Har en något återhållen inbjudande doft med inslag av äpplen, citrus, smör och mineral. Elegant och medelfyllig smak med fin frukt och syra. Ett balanserat vin som håller från början till slut. Bra längd. Riktigt bra bourgognekaraktär för ett för plånboken hälsosamt pris. 179 kronor och betyget blir §§§§ (15,5 poäng). Köp ett gäng så ni klarar er några år.
Nästa vita kommer också från Bourgogne och distriktet Pouilly-Fuissé och heter 95209 Pouilly-Fuissé Tête de Cuvée 2017. Hittar mycket mineral men också äpplen, smör och lite kryddiga toner. Smaken är ung och drygt medelfyllig med härlig struktur och fin balanserad med syra och frukt. I smaken finns också en härlig mineralsälta. Bra längd. Från en favoritproducent. Även här blir rådet att ni köper ett gäng för det kan ligga ett tag. Pris 289 kronor och betyget §§§§ (16,6 poäng).
Så över till den röda sidan där det första blir en Bourgogne. Jadot kommer med ett gäng viner i detta släpp och jag fastnade för 92447 Maison Louis Jadot Morey-Saint Denis 2012. Stor inbjudande doft med mogna kryddiga inslag. Smaken upplever jag som utvecklad med begynnande mognad. Den är medelfyllig, elegant med härlig struktur. Rent, snyggt och balanserat. Mina noteringar från provningen på bolaget säger ”köp-bra”. Betyget §§§§ (17 poäng). Kostar 395 kronor.
Sist men inte minst en Rioja. När jag säger att priset är 719 kronor så kanske ni slutar läsa men snälla gör inte det. Unna er någon gång i livet ett vin som kostar lite mer än det ni brukar lägga på en pava. Vinet heter 95967 Contino Viña del Olivo och årgången är 2016. Doften är ung och återhållen med diskret fatkaraktär. Men bakom allt detta känner man att det liksom finns något oförlöst som bara vill komma ut. Och det kommer. Tro mig. Smaken är fyllig och komplex med fin frukt, snygga tanniner och härlig frukt. Strukturen kan inte bli mycket bättre. Lång och ren eftersmak. Ljuvligt i gomseglet. Unna er detta! Betyget §§§§§ (18 poäng).
Njut av livet !!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.