DRICK VITT FRÅN ÖSTERRIKE I SOMMAR!

Under våren som gått har jag provat ett flertal vita viner från Österrike. Av alla de viner jag provat har jag här valt ett gäng som jag anser att ni borde prova.
2515 Zahel Wiener Gemischter Satz Mauer 2018 lanserade i bolagets fasta sortiment den 1 juni i år. Vinet kommer från Alexander Zahel (Weingut Zahel) i Wien. Vinet är en mix av sex druvor. Stor, ung doft med tropiska frukter, päron, äpplen, lime och mineral. Smaken är medelfyllig, frisk, ung, fruktigt och elegant med fin struktur. Kostar bara 119 kronor och får betyget §§§ (14 p).
72609 Zahel Orange T 2018. Druvan heter Orangetraube och har sitt ursprung från vilda vinrankor. Skalet går mot apelsinfärg när druvan mognar vilket kan förklara namnet.
Ett läckert vin med kryddiga toner samt inslag av persika och aprikos. Smaken är medelfyllig, elegant med fin syra och läcker frukt samt lite fet struktur. Riktigt bra för 179 kronor och betyget blir §§§§ (16 p).
Det går inte att komma förbi druvan Grüner Veltliner när man pratar Österrike. Från Davis Weszeli i Langenlois kommer 70525 Weszeli Langenlois Grüner Veltliner 2017. Lite återhållen doft med inslag av grape och mineral. Slank och elegant smak som är medelfyllig med rund syra och fin frukt. 179 kronor och betyget §§§§ (16 p).
Samma producent gör också 73127 Weszeli Steingarten Grüner Veltliner 2016 som har lite utvecklad med återhållen doft. Mycket terroirkänsla. Smaken är frisk och medelfyllig med terroirkänsla. Bra längd. Måttliga 209 kronor och betyget §§§§ (16,5 p).
Å så var det Riesling. En druva man inte kan bortse ifrån. Jag väljer ett par godbitar från Pichler-Krutzler i Wachau. 73416 Riesling Loiben 2018 har en ung, diskret doft med inslag av gula äpplen men även gröna äpplen hittar jag. Finns även lite mineral. Kostar 199 kronor och betyget §§§§ (16 p).
Avslutar med ytterligare en Riesling nämligen 95283 Riesling Ried Pfaffenberg 2018. Stor, läcker elegant och ung doft med fin frukt och mineral. Medelfyllig, frisk läcker syra med fin struktur och härlig frukt. Bra längd med rent slut. 249 kronor och betyget §§§§ (17 p).
Se där ett knippe vita från Österrike. Bara att köpa, dricka och njuta!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.