ORNELLAIA LEVERERAR!

I det lilla området Bolgheri vid den toscanska medelhavskusten ligger ett flertal vinproducenter vars viner ofta får rosad kritik från världens vinskribentkår. En av dessa producenter är Ornellaia. Företaget grundades 1981 och 1985 levererades den första årgången. Ett vin som länge förgyllt tillvaron på den svenska marknaden och som oftast fått höga betyg är 32472 Le Volte. På bolaget har vi nu 2016 som verkligen levererar. Druvmixen är hemlig men så mycket vet jag att det är tre druvor- Merlot, Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Som sagt så talar de inte om hur stor del varje druva bidrar med men vad gör det när vinet är som det är. Sticker ut hakan och säger att det är den bästa Le Volte jag provat. Riktigt gott nu men man kan lägga undan, spara och sedan njuta av det om ett antal år. Betyget blir §§§§ (17 poäng av 20) vilket är bra för att inte säga riktigt bra. Och vad kostar det då? Endast 169 kronor. Valet är enkelt-köp en låda. Och vad doftar det, smakar det? Ung, stor doft som är fruktig och där jag tycker mig hitta svarta vinbär, korint och tobak. Smaken är medelfyllig, ung och elegant med fin frukt och härlig frisk syra samt fina tanniner. Ett balanserat vin.
Ett snäpp upp har vi 95640 Le Serre Nuove Dell’Ornellaia 2016. Här vet jag att det är en mix på 44 procent Merlot, 26 procent Cabernet Sauvignon, 18 procent Petit Verdot och resterande del Cabernet Franc (lite måste ni ju räkna själva). Stor, ung doft med inslag av korint, svarta vinbär samt en örtig ton. Medelfyllig smak med tydliga tanniner och frisk syra samt röd frukt. Bra längd. Kan och bör nog lagras. Betyg §§§§(§) (17,5 poäng). Varför inte köpa och jämföra med Le Volte?
Sist men inte minst har vi ett bygge som består av 53 procent Cabernet Sauvignon, 23 procent Merlot 17 procent Cabernet Franc och sju procent Petit Verdot. Från 2015 som anses vara en stor årgång som gav det bästa druvmaterialet. Och med det här i bagaget har Ornellaia gjort ett vin som är så bra. Ung doft som känns relativt stor. Svarta vinbär, kexchoklad, lite korinter och diskret fat nyans hittar jag. Det kommer att bli mer när vinet utvecklats på flaska. Smaken är drygt medelfyllig, ung, balanserat där syror, tanniner och frukt matchar varandra. Härlig struktur. Relativt lång eftersmak med rent, snyggt slut. Så bra varför betyget blir §§§§§ (18 poäng som jag tror kan bli mer med mognad). Kostar 1 268 kronor och varunr 95324. Här tycker jag att ni skall försöka få tag på, låt oss säga tre flaskor. Prova en nu. Vänta fem-tio år då ni provar den andra och sedan 15-20 år då ni provar den tredje. Lätt som en plätt och ni kommer att njuta. Tro mig!
De två sista vinerna kommer på bolaget den 16 november i år.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.