EN DEL RIKTIGT BRA VINER SLÄPPS DEN 19 JANUARI 2018!

Att hålla reda på alla släpp på vårt bolag är inte enkelt men helt klart är att de så kallade små släppen är de bästa. Det är viner som släpps i mindre kvantiteter men många gånger till bättre kvalité än det så kallade fasta sortimentet. Nu på fredag kommer 45 nya viner i ett mindre släpp. Här kommer några som jag gillade och som jag anser att ni bör köpa.
Vi börjar i Rheingau i Tyskland där Kloster Eberbach nu kommer med (varunr 96080) Berg Schlossberg Grand Cru Riesling 2015. Ett ungt vin med härliga toner av äpplen och persikor inlindat i en liten nyans av petroleum. Klassiskt. Smaken är ung, medelfyllig med fin struktur och elegans. Härlig syra och fin frukt. Vinet växer i munnen, eftersmaken känns lång och vinet har en fin avslutning. Kostar 379 kronor och betyget blir §§§§.
Vi tar vägen till Frankrike och där i Loiredalen finns Domaine Huet. En sagolikt god Huet Vouvray Sec Le Mont Domaine Huet (årgång 2016) är bara så god och visar vad druvan Chenin Blanc går för. Honung, lite vax, kanske lite arrak finns i den unga doftpaletten. Smaken känns relativt fyllig, är ung och syran frisk. Torrt. Härlig struktur. Även detta är ett vin som växer i munnen. Lång eftersmak. Betyg §§§§ och priset givmilda 339 kronor. Och varunr är 96092.
Vi dricker alldeles för lite och utbudet är alldeles för litet när det kommer till vita viner från hela rhõnedalen. Missa inte (varunr 96015) Chateauneuf du Pape Domaine Grand Veneur La Fontaine 2016. Doften är något återhållen och där hittar jag sötmandel, gul frukt och en liten fatantydan. Ett elegant vin vars smak känns välstrukturerad, fet med fin syra och frukt. Eftersmaken är lång och slutet rent. 399 kronor och betyget blir §§§§.
Sist men inte minst (utan tvärtom) bland de vita kommer ett vin som bara gör en så lycklig. Det kostar 669 kronor och varunr är 96090. Från Domaine Jean Noël Gagnard kommer Chassagne-Montrachet Premier Cru Clos de la Maltroye 2015. Återhållen, lovande doft som i dag innehåller nötter och mineral. Det döljer sig något stort (tro mig). Smaken är ung, fyllig, komplex med underbar struktur och balans. Så snyggt vin. Lång…… eftersmak. Självklart blir betyget §§§§§. Försök få tag på några flaskor!!!
Å nu blir det rött. Pinot Noir brukar man säga är en svår druva och många (inklusive undertecknad) har hävdat att den bara blir bra i Bourgogne och då måste den komma från de bästa producenterna. Det sistnämnda gäller fortfarande men under senare år har andra producenter i andra delar av vår värld lyckats. För måttliga 189 kronor kommer årgång 2016, från Schubert Wines i Nya Zeeland, Schubert Pinot Noir (varunr 99103) Ung doft med klassiska toner av smultron men också mineralnyanser. Medelfyllig, frisk och fruktig smak med avrundade tanniner. Får §§§§.
Vi åker tillbaka till Europa och Italien, närmare bestämt Piemonte. Denna gång är det inte druvan Nebbiolo utan Barbera. En mycket intressant druva som kan ge allt ifrån mediokra viner till riktiga höjdarviner. Missa inte (varunr 95130) Barbera d’Alba Falleto 2014. Ung, stor doft med röd frukt, fat och lite vanilj. Medelfyllig, elegant smak med fin struktur, balanserade syror, tanniner och frukt. Bra längd. Betyg §§§§
Från Cornas i rhônedalen kommer (varunr 90030) Cornas Les Chailles från en av de bästa – Alain Voge. Ung, lovande doft med klassiska toner av chark, peppar och mörk frukt. Medelfyllig, ung smak med rund syra och tydliga tanniner inlindat i den mörka frukten. Härlig struktur med komplexa drag. Lång eftermak. Betyget blir §§§§(§). 429 kronor kostar en butelj.
Till sist ett par riktigt bra och prisvärda bordeauxviner från Haut-Medoc, nämligen Château Lanesson. Årgångarna som kommer är 2008 och 2015. Det förstnämnda kostar 199 kronor och för 2015 får man ge 169 kronor. Två riktiga fynd (nu sa jag det där som jag inte tycker man skall säga om vin men jag kunde inte låta bli). 2008 (varunr 90056) har en stor doft med inslag av ceder och lite svarta vinbär. Men det som känns mest är den mogna lite köttiga, animaliska doften. Smaken är medelfyllig och mogen med elegans. Rent slut. 2015 (varunr 91231) är ett ungt vin som i doften visar det med sina fruktiga toner i form av svarta vinbär. Ceder och fat hittar jag också. Här finns inget av de mogna nyanserna. Smaken är frisk och fruktig med elegans och fin struktur. Ett ungt vin med typicitet. Köp båda och jämför. Betyget för båda blir §§§§.
Många viner är det! Köp, drick och lagra och njut av livet!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.