INSTEGSVINER VAD ÄR DET?

Vad säger han nu – instegsviner, vad är det? Jo det kan nog lättast förklaras som så att det är viner som på ett bra sätt visar karaktär och ursprung utan att det för den skull kostar skjortan. Det kan vara riktigt bra viner som i sin tur förhoppningsvis gör dig nyfiken på att prova flera viner från området. Viner av högre kvalité och med en något högre prislapp. Och kvalité (och tillgång och efterfrågan) kostar. Men som sagt instegsviner (eller vardagsviner som man också kan kalla dem) kan vara bra, ja till och med riktigt bra. Här har ni tre förslag på viner som jag tycker att ni absolut bör prova.
Vi börjar i Bourgogne (som just nu är väldigt trendigt). Från en av mina favoritproducenter kommer (varunr 79047) Louis Jadot Coteaux Bourguignons som kostar 119 kronor. Här har man mixat Pinot Noir med Gamay som ger ett vin med medelstor doft som är ung och innehåller hallon, ljus choklad och peppar. Smaken är ren och elegant. Medelfylligt och fruktig med runda tanniner. Riktigt bra från en kanonårgång 2015. Betyg §§§(§).
Bordeaux (något mindre trendigt nu) gör (liksom Bourgogne både röda och vita viner men då med helt andra druvor.
(Varunr 4184) Villa Garros Sauvignon Blanc 2016 kostar 99 kronor och får betyget §§§. Aromatisk, ung och fruktig doft där man bland annat hittar krusbär och vinbärsblad. En elegant och medelfyllig smak. Torr, frisk, härlig syra och frukt. Bra längd.
På den röda sidan väljer jag 70617 Baron Philippe de Rotschild Mouton Cadet Réserve Saint-Émilion som innehåller övervägande delen Merlot och lite Cabernet Franc. Kostar 159 kronor och har nu tagit sig från beställningssortimentet till ordinarie sortimentet. Relativt stor, ung doft med toner av plommon, lite korint och diskret fatkaraktär. Medelfyllig, stram och ung smak. Balanserat. Betyg §§§(§).
Härliga viner att njuta av nu men som också kan lagras en tid.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.