Rosétider

Jag har egentligen inte varit speciellt intresserad av roséviner tidigare. Har väl tyckt att de väl lika gärna kan göra färdigt vinet och låta all färg lackas ut innan de släpper det. Och de roséviner som funnits på monopolet har inte heller de varit något att skriva om. Men så har det hänt något under de senaste åren. Jag har blivit äldre och kanske med åren fått en annan inriktning på vad jag tycker är gott men framför allt har vi i Sverige fått ta del av flera bra rosér. Och som vanligt är det de i de något högre prisklasserna som imponerar mest. Allt detta tack vare många duktiga importörer och näthandlare. Jag kommer under några måndagar framöver nu att skriva om roséviner jag stött på och som jag tycker ni bör köpa.
Det första kommer från Domaines Ott i Provence. Hit kom Marcel Ott för en si så där 120 år sedan. På den tiden var rosé definitivt inget man skrev hem om men Marcel han gillade rosé och visste att det gick att göra bra sådana bara man gjorde rätt. Och det arbetet lönade sig. I dag producerar Domaines Ott fantastiskt bra roséviner och i Sverige har man nu lanserat (varunr 77096) By.Ott 2015 som huvudsakligen består av Grenache och med mindre delar Cinsault och Syrah. Härligt ljus rosa färg. Doften är medelstor och fruktig med inslag av apelsin, aprikoser, smultron, jordgubbar och en gnutta vita blommor. Smaken är medelfyllig, med rund frisk syra och med betoning på frukt. Bra längd på vinet med en avslutning som är kryddig med liten grapeton. En riktigt bra rosé som bör passa till skaldjur, fisk och sallader. Eller varför inte bara dricka det som det är!!! Betyget blir §§§§ för ett riktigt bra pris på endast 169 kronor. Köp!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.