POÄNG PÅ VIN OCH PRISVÄRDHET!

Att sätta poäng på vin är ingen exakt vetenskap. Det är inte ens en vetenskap. Vad det handlar om till syvende och sist är ett subjektivt tyckande vilket avspeglar sig väl i de olika omdömen ett och samma vin kan få från olika vinskribenter. De mest använda skalorna för att sätta poäng på ett vin är dels 20 poängs skalan och dels 100 poängs skalan. Lite generaliserande kan man säga att den första används mer i Europa och den andra mer i USA. Jag har som ni noterat använt mig av 20 poängs skalan och även använt halva poäng. Men nu har jag bestämt mig för att inte sätta exakta poäng utan istället använda mig av § tecken enligt följande.
§=Enkelt vin (motsvarar 6-8,5 p)
§§= Medelbra vin (motsvarar 9-11,5 p)
§§§=Bra till mycket bra vin (motsvarar 12-14,5 p)
§§§§=Högklassigt vin (motsvarar 15-17,5 p)
§§§§§=Exceptionellt vin (motsvarar 18-20 p)
Jag kommer också att använda mig av (§). Ex om ett vin får §§§ och nästan men inte riktigt når upp till §§§§ kan det få §§§(§) för att visa att det nästan är där.
Jag är innerst inne stark motståndare till att bedöma om ett vin är prisvärt eller mer prisvärt eller fynd eller som en del säger superfynd. Med detta sagt är jag också väl medveten om att konsumenter älskar och nästan kväver att få veta vad vi skribenter anser. Jag kommer inte att generellt använda mig av dessa bedömningar men om ett vin är något alldeles extra och om jag tycker att ett vin är värt mer än vad det kostar kommer jag naturligtvis att notera detta i min löpande text.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.