AMARONE PÅ RIKTIGT

I dag lever vi i en vinvärld (i vart fall i Sverige) där vi blir överösta av viner som är uppsötade. Det kommer också en hel del kopior av amaroneviner. Dessa fuskamaroneviner är ofta uppsötade med druvextrakt eller så är de bara helt enkelt uppsötade. Ofta har de namn som gör att konsumenten luras tro att det är riktiga amaroneviner de dricker. En riktig amarone kommer från Veneto i Valpolicella. Vinet görs helt eller delvis av torkade druvor. Vinet får jäsa ut helt och blir därför torrare. Druvorna som används till vinet är Corvina, Rondinella och Molinara.
För ett tag sedan hade jag förmånen att få prova ett antal viner från en av de främsta producenterna nämligen Masi. Stockholm hade besök av Sandro Boscaini från Masi.
Vi fick prova sammanlagt åtta olika amaroneviner. En hel del av dem finns på bolaget.
2345 Masi Amarone Costasera 2011 har funnits länge på bolaget och dess fasta sortiment. Vinet hade en stor doft med viss utveckling. Hallon, ljus choklad och mineraler hittade jag i doften. Smaken var medelfyllig, torr med fin syra och bra frukt. Balanserat. Vinner på ytterligare lagring. Kostar 289 kronor. 16 p av 20 möjliga.
Och att dessa viner klarar lagring framgick klart och tydligt av årgång 1998 av samma vin. Finns på bolaget för 525 kronor och har varunr 74618. Det hade en stor doft  med animaliska inslag och en fin kryddighet. Smaken var mogen, medelfyllig och rund med kola och nougat. 16, 5 p.

Varunr 2419 Serego Alighieri Vaio Amarone 2008 (pris 399 kronor) är ett snäpp upp på kvalitétsskalan.  Doften var stor med viss utveckling. Körsbär, lakrits, choklad och torkad frukt hittade jag i doften. Smaken var torr och medelfyllig med fin frukt, tydliga men avrundade tanniner och fin syra. Ett balanserat vin. 17p.

Även detta vin klarar lagring bra vilket bevisades av årgång 1997 som vi fick prova. Ett moget vin med toner som påminner om portvin. 17 p. Finns inte på  bolaget.

Vi tog ytterligare ett steg upp på skalan när vi provade Masi Campolongo di Torbe 2009 (varunr 99538). Doften var stor och komplex men samtidigt elegant. Utvecklat med körsbär, ljus choklad torkad frukt, inlagd frukt samt lite animaliska inslag. Smaken var medelfyllig, lite eldig men med bra balans. Utvecklat och torrt. Fin struktur. Kostar 759 kronor och får 17,5 p.

Även detta vin utvecklas med behag av lagring. Vi fick prova 2006 som var ett stort vin med elegans. Finns inte på bolaget. 17,5 p.

Vi avslutade provningen med Masi Mazzano 2009. Ett stort vin från cru-läget Mazzano. Den vingården ligger cirka 500 meter över av havet och jordmånen är kalkrik. Eftersom läget är kallare och tuffare skördar man senare,  vilket i sin tur brukar innebära högre kvalité. 839 kronor kostar det men varför inte unna sig ett par flaskor. Vi måste ju njuta och livet är alldeles för kort för att dricka dåliga viner. Doften var stor och komplex med inslag av torkad frukt, choklad, kryddor och kaffe. Smaken var medelfyllig, utvecklad och komplexmed härlig struktur, bra syra och frukt samt tydliga tanniner. Ett balanserat vin som kommer att vinna på lagring. 18 p.

Även här fick vi prova ett äldre vin nämligen årgång 2006. Ett stort och komplext vin med viss utveckling. 18p.

Drick amarone och drick för guds skull då riktig sådan.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.