MÅNDAGSTIPSET

I dag åker vi till det som av många betraktas som världens bästa område för vita viner. Det tillhör i vart fall ett av de bästa områdena i världen. Här görs huvudsakligen viner på en druva (det finns dock blandviner och bubbelviner med flera druvor i kompotten) och de bästa druvorna anses vara Muscat, Riesling, Pinot Blanc och Gewurztraminer. Den sistnämnda druvan är en druva som man antingen älskar eller tycker mindre bra om. Detta var i vart fall något jag fick lära mig då jag en gång började intressera mig för vin. Vilken kategori tillhör då jag? Ni får själva bedöma detta efter det att jag skrivit om detta vin som kommer från producenten Zind Humbrecht. En av de stora i Alsace. En biodynamisk odlare. På bolaget finns deras 99696 Heimbourg Gewurztraminer, årgång 2007. Ett oerhört läckert vin. Doften är stor, utvecklad och komplex med inslag av rosor, persikor, aprikoser, svamp, honung, gula plommon och mineraler. Smaken är mogen, rund och medelfyllig med lite fet struktur, fin frukt och rund syra. Det finns en del restsötma i vinet vilket gör att det ligger åt det halvtorra hållet. Rent och elegant. Fin längd och rent slut. Det kostar 289 kronor och är värt varenda krona och lite därtill. Svaret på min fråga blir således att jag älskar välgjorda viner från Alsace som gjorts på druvan Gewurztraminer.
Ett underbart vin för alla dagar och tillfällen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.