VÅGA LAGRA VIN

I dag är det många som köper sitt vin på fredagen och sedan dricker det rätt upp och ned under helgen. Färdigt skall det vara. Varför inte prova att istället köpa ett antal viner av samma sort sedan lagra dem för att följa deras utveckling från unga år till ålderdomen.
Så det får bli denna veckas måndagstips. Var är då grunden för mitt påstående? I fredags fick jag möjlighet att prova ett antal viner som inte kostar skjortan och som (trots att man kanske inte trodde det) klarade lagring riktigt bra.
Beaujolais är ett distrikt som ligger i Bourgogne. Druvan (som är blå och ger röda viner) heter Gamay. Många förknippar nog druvan och vinet med Beaujolais Noveau. Ett vin som var jätteinne för ett antal år sedan och som skeppades ut över hela världen med lastbilar, båtar och flyg och som faktiskt kunde säljas slut ganska omgående. I dag är det annorlunda. Noveau finns kvar och släpps tredje torsdagen i november men det är inte alls lika populärt som tidigare. Vinet är i regel fruktig och lättillgängligt. Direkt.
I Beaujolais finns dock viner gjorda på samma druva men med bättre kvalité. Det är de tio byar som har rätt att sätt Cru (OBS ej Grand Cru) på sina viner och som har ett annat djup.
Och just ett sådant imponerade mest på mig vid provningen. Vi fick prova två årgångar av Louis Jadots Moulin-à-Vent Ch. de Jacques. 2010 (som finns på bolagets beställningssortiment och kostar 179 kr. Varunr 71804). Mot denna årgång ställdes 1999. Många ”förståsigpåare” hade nog sagt att den där 99an kan man inte dricka. Men ack det kunde man. Vinet hade en stor doft med härligt utvecklade toner och aningen jordiga, animaliska drag som visar att vinet fått lite ålder. Smaken var medelfyllig och utvecklat med mogna drag. Underbar syra och fortfarande bra frukt. I 2010 dominerade den unga frukten med inslag av hallon, smultron och mineraler. Viss utveckling finns. Smaken kändes ung men med viss utveckling och här dominerade frukten mer och hade inte rundats av på samma sätt som 1999. Två helt olika stilar. Men båda liga bra. 16 p av 20 möjliga. Köp sex flaskor och drick en nu och därefter vartannat år. Kan överraska!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.