sött som är gott och nyttigt!

Vi lever i en tid då det hos många finns en stor skräck för att allt som är sött. Men allt sött är inte smågodis utan det finns godis i flytande form som både är gott och nyttigt. Och här hittar vi bland annat portviner och andra så kallade förstärkta viner.

Ett sådant vin kommer från Australien och producenten Yalumba. Bakom vinet ligger vinmakaren Kevin Glastonbury. Vinet är gjort på muscatdruvan och druvorna har vuxit på flera olika vingårdar. En del av druvorna har torkats och har sedan fått jäsa tillsammans med druvskalen. Efter ett tag har jäsningen avbrutits med druvsprit så att vinet kunnat behålla sin sötma. Restsockerhalten i vinet uppgår till 294 gram/liter och syran till 5,4 gram/liter.

Vinet har lagrats åtta år på små ekfat. Hälften av dem har varit franska ekfat på 225 liter (barrique) och den andra hälften har fått ligga på amerikanska ekfat på 250 liter (hogshead).

Detta urläckra vin har sedan buteljerats och i bolagets tillfälliga sortiment har det fått varunr 83887. En halvbutelj betingar 229 kronor vilket det definitivt är värt. Kunde kostat lite till utan att jag klagat faktiskt.

Läcker bärnstensfärg. Stor, inbjudande doft som är något utvecklad. En härlig kompott av diverse gott slår emot näsan. Jag hittar nougat, kola, mjölkchoklad, russin, lakrits, torkad frukt, aprikoser dadlar och apelsiner. En komplex doft som följs av en smak som jag upplever som fyllig, utvecklad och söt med snygg syra som balanserar det hela till perfektion. I smaken hittar jag förutom det som jag tyckte fanns i doften även en liten läcker ton av kaffe.. Lång eftersmak.

Ett måste vin till julens nötter och choklad eller varför inte till stiltonosten.

Betyget jag ger blir 17,5 poäng vilket innebär att jag tycker det är ett högklassigt vin som gränsar till det exceptionella. Tveka inte utan köp nu!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.