”årets upptäckt” och kvinnlig vinmakare med finess som ledord!

Tänk så mycket bra viner det finns och tänk att man hela tiden har förmånen att få upptäcka nya viner och producenter. Och tänk hur många bra alternativ det finns till vårt monopol i dag. Vinnörden har stora valmöjligheter.

I Saint-Joseph i norra rhônedalen finns Domaine Bastien Jolivet. Efter att ha arbetat utomlands på olika vingårdar tog han 2014 över vingården som ligger i Saint-Jean de Muzois i Saint Joseph. Han var då tredje generationen vinmakare i familjen. Han förvaltar i dag 10 hektar vinmark med Syrah, Marsanne, Roussanne och Viognier planterade.

I Fleurie i Beaujolais ligger vingården Clos de Mez och här har vi Marie-Elodie som sköter vinmakandet. Redan som femtonåring bestämde hon sig för att hon ville viga sitt liv åt vin. Hon har arbetat på vingårdar i Rhône och Bourgogne och det var när hon var på Clos Vougeot som hon bestämde sig för hur hon ville göra vin. På en provning på Clos Vougeot provades en Morgon 1911 som beskrevs som att den hade åldrats som en magnifik Bourgogne. Finess fick bli ett av ledorden vid vinmakningen.

Vinerna som jag provat finns att beställa hos Franska Vinkompaniet.

Provade viner

2019 Domaine Jolivet Chef de Sol 2019. 348 kronor. Betyg §§§§ (Vitt)

Ung och medelstor doft med inslag av vita blommor, lite honung, mandel och mineral. Smaken är medelfyllig med fin livlig syra och lite fet struktur. Balanserad elegans som är så läcker. I huvudsak Marsanne.

2019 Vin de France La Cuvée de Louis. Blanc 255 kronor. Betyg §§§§

Här har vi en mix av Roussanne och Viognier vilket ger ett vin med ung, stor och blommig doft men där även violer och persikor samt lite päron visar sig. Ung och medelfyllig smak med lite fet struktur. Gul frukt och lite viol. Snygg syra. Balanserat. Bra längd

2019 Vin de France La Cuvée de Louis. Rouge. 229 kronor. Betyg §§§§

Instegssyrah och vilket insteg sedan. Stor doft. Fruktigt, mörk frukt, vitpeppar, svartpeppar och lite viol. Medelfyllig och elegant syrahvin med fin frukt, lite saftig struktur. Snygga tanniner och fin syra. Gott!

Domaine Jolivet. Saint Joseph L’Instinct 2018. Pris 338 kronor. Betyg §§§§ (Rött)

Relativt stor doft. Ung med kryddiga inslag samt vitpeppar, chark och violer. Smaken är medelfyllig och elegant men med kraft, fin syra och balanserad frukt. Täta tydliga tanniner. Snygg struktur och bra längd.

Clos de Mez Château Gaillard. Morgon 2015. Pris 275 kronor. Betyg §§§§ (Rött)

Stor doft med viss utveckling. Mörk röd frukt. Smultron, viol och lite mineral finns också. Stramt och medelfylligt med fin frukt, ren syra, bra struktur. Balanserat. Mycket bra Morgon.

Clos de Mez Fleurie La Dot. Pris 259 kronor. Betyg §§§§ (Rött)

Inledningsvis lite återhållen. Öppnar upp sig och fram kommer röd frukt, lingon men också lite blåbär, hallon och mineral. Stramt och medelfyllig smak. Tydliga tanniner. Bra struktur.

Härliga viner som ni inte bör missa vare sig ni är nörd eller inte!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.