SARA PEREZ!

Hon är en av de främsta vinmakarna när det gäller modern vinframställning i Spanien. Hon har goda gener att brås på då hennes far var en av vinmakarna som såg till att vinnäringen i Priorat moderniserades. Han  grundade vingården Mas Martinet som bland annat gör prestigevinet Clos Martinet.

En del av moderniseringen kan enkelt sammanfattas med att man får eleganta viner om man blandar bordeauxdruvor med druvorna som är typiska för Priorat.

Vem är hon då denna kvinnliga vinmakare?  Hon heter Sara Perez och tillhör i dag världseliten bland vinmakare.

Tillsammans med sin man René Barbier grundade hon Venus La Universal. Året var 1999. Platsen var dock inte Priorat. Istället valde de Montsant och Sara säger att hon valde Montsant eftersom att hon där kunde framställa annorlunda viner som visar en mer feminin sida av vinerna som har mer elegans och friskhet. Och detta med hjälp av druvan Cariñena.

Tack vare den uppfostran som Sara fick så menar hon att hon fick möjlighet att tro på sig själv och att detta hjälpte henne att våga dra i gång en egen vinegendom.

I dag är det hennes man som har huvudansvaret för vinifieringen för vinerna på Venus La Universal medan Sara tar ansvaret för arbetet i vingården. Hon har också huvudansvaret för allt på Mas Martinet.

I september har en rad viner släppts på bolaget och jag har haft förmånen att prova dem.

Vinerna från Venus La Universal (Montsant)

95828 Dido La Solució Rosa 2017. 199 kronor och betyget §§§§

Wow viket häftigt rosévin. En mix av fem druvor.  Inledningsvis känns det lite slutet på näsan men när det öppnar upp sig finns mineral, smultron, hallon och apelsin. Efter ett tag dyker det även upp gula frukter och päron. Frisk elegant smak som jag upplever som medelfyllig. Härlig struktur och balans med en eftersmak som känns relativt lång. Underbart rosa vin som kan lagras.

95899 Venus 2016. 349 kronor. Betyg §§§§

En mix av 60 procent Cariñena och resterande del Grenache. Stor ung doft. Här hittar jag kryddor, körsbär, mörk frukt, plommon och lakrits. Frisk ung smak som känns medelfyllig. Stramt slut med viss eldighet.

95687 Venus La Figuera 2016. 489 kronor. Betyg §§§§§

Här har vi uteslutande Grenache. Stor doft som har liten utvecklad ton. Röda bär, kryddor, vanilj, vitpeppar och mineral. Smaken har börjat utvecklats och känns medelfyllig. Stramt med läcker balanserad syra och till detta en fin frukt. Tanninerna känns väl men stör inte. Rent slut och bra längd. 15 procents alkohol men det känns inte.

Vinerna från Mas Martinet (Priorat)

95895 Mas Martinet Bru 2018. 239 kronor. Betyg §§§§

Fem druvor i mixen varav en gnutta Merlot och Cabernet Sauvignon. En stor doft som trots sin ungdom har viss utveckling. Röd frukt, körsbär, vanilj och lite smörkola hittar jag (kan det vara Merlot som känns med sina en procent? ) Frisk, elegant och fruktig medelfyllig smak. Läckra tanniner som känns men som är välintegrerade i vinet. Bra längd.

92064 Clos Martinet 2017. 599 kronor. Betyg §§§§§

Även här en mix av flera druvor. Ung, stor doft med inslag av röd frukt, kryddor, fat, kola och lite mineral. Elegant och fyllig smak med rund syra och superläckra tanniner. Balanserad smak, härlig struktur och balans. Lång eftersmak.

95718 Mas Martinet Escurcons 2017. 749 kronor. Betyg §§§§§

Hundra procent Grenache som jäst och till viss del även lagrats på amforor. Detta har lett fram till ett vin med en ung doft som lovar gott och där jag hittar röda frukter och vanilj. Kommer att komma mer med lagring. Fyllig, ung och komplex smak med rund syra.  Snygga tanniner. Bra längd och ren eftersmak.

95688 Mas Martinet Cami Pesseroles 2016. 749 kronor. Betyg §§§§§

Återigen en mix av Grenache och Cariñena. En stor och ung doft med kryddor, tjära, mörk frukt, kryddor och lakrits. Stram, ung medelfyllig smak med snygg syra, härlig struktur, komplex och balanserad . Lång eftersmak

Sara Pérez är en vinmakare av högsta internationella klass! Köp vinerna och jag kan ge garanti på att ni inte blir missnöjda.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.