SAMMA DRUVA MEN OLIKA KARAKTÄR-RIESLING LEVERERAR!

Riesling anses av många vara världens bästa druva för vita viner. Jag är benägen att hålla med. Den ger viner av yppersta kvalité från flera delar av världen men mest känd är den nog trots allt i Tyskland.

Riesling dominerar i flera av de tyska vindistrikten och det är fascinerande att se hur olika vinerna kan bli trots att det är samma druva.

Jag har nyligen provat rieslingviner från en producent i Mosel och en i Pfalz.

Om man skall generalisera så kan man säga att druvan ger viner med elegans och karaktär av gröna äpplen, citrus och mer mineral i Mosel medan samma druva i Pfalz ger mer robusta viner (positivt robust) med drag av gul frukt och päron. Men detta är en generalisering och var och en måste själv bilda sig en uppfattning.

Sybille Kuntz i Mosel är en stor vän av druvan Riesling. Hon använder biodynamiska metoder och vingårdarna är mellan 45-85 år gamla. De är odlade bland de brantaste lägena i Mosel och det sägs att Sybille gärna köper mark i de branta sluttningar där ingen annan vill arbeta. Sant eller inte sant vet jag inte!

Fyra rieslingviner från Sybille Kuntz finns på bolagets beställningssortiment.

75110 Riesling Qualitätswein Trocken Lieser 2019. 249 kr och betyg §§§§

Lite återhållen i doften. mineral, krut persika, citrus och lite äpple i doften. Känns medelfyllig, frisk, fruktigt och ung. Torr med bra längd.

728899 Riesling Kabinett Trocken Lieser Schlossberg 2016. 299 kr och betyg §§§§.

Stor doft. Viss utveckling komplex med mycket i doften. Mineral, persika, aprikos, citrus, äpplen och petroleum. Medelfyllig, torr, utvecklad med fin struktur och bra längd. Torr.

75556 Riesling Spätlese Trocken Lieser Niederberg Helden Alten Reben 2015. 399 kr. Betyg §§§§

Stor doft med viss utveckling. Mineral, persika aprikos, äpple, citrus mineral och lite petroleum. Medelfyllig, torr med äpplen. Frisk och bra längd.

71878 Riesling Auslese Goldkapsel Feinherb Lieser Niederberg Helden Alten Reben 2003. 389 kr. Betyg §§§§(§).

Trots åldern känns vinet inledningsvis ungt. När det öppnar upp sig känner man att det börjat utvecklas. Frukten som finns är persika, aprikos, äpplen och citrus. Fyllig och utvecklad med läcker syra, fin struktur och lång eftersmak med fin mineralsälta på slutet.

Weingut Geheimer Rat Dr. von Basserman-Jordan ligger i Pfalz och fick sitt namn i slutet av 1800-talet då en Andrea Jordan gifte sig med Emil Basserman. Men vinproduktionen hade startat redan på 1700-talet då Peter Jordan drog i gång det hela. 2018 firade man 300 år. Vineriet ligger i Deidesheim och har hyllats runt om i världen. Vingårdarna uppgår till 49 hektar och de har odlingar i flera Erste- och Grosse Lage. All odling är ekologisk.

Det lär fortfarande finnas kvar några buteljer av ett vin från 1811. Det sägs vara ett av de bästa vinerna som någonsin producerats där. Tänk om man fick prova!!!

79332 Estate Riesling Trocken 2019. 169 kr. Betyg §§§

Återhållen doft med lite lime, persika och äpplen. Medelfyllig och torr med frisk syra, fin frukt och elegans. Rent och bra längd.

76166 Deidesheimer Kieselberg Riesling 2017. 264 kr. Betyg §§§§ (Släpps i beställningssortimentet den 22/9-20)

Stor, ung, läcker doft med mineral, päron och passionsfrukt. Ung, medelfyllig och fruktig smak med mineral och fin frukt. Elegant. Bra längd. Torr

Härliga rieslingviner som ni bör köpa. Kul att prova och jämföra tillsammans.

Vän av ordningen frågar sig nog nu vad jag tycker om den generalisering jag gjorde inledningsvis. Svårt att säga men jag tycker pfalzvinerna drar mer åt gul frukt och är kanske nog lite mer robusta. Men vinerna från båda producenterna är definitivt värda att köpa.

Riesling är är nog trots allt världens bästa druva för vita viner!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.