Några glömda pärlor och en ny också!

I Sverige fokuserar vi ofta på de nya viner som släpps på bolaget med jämna mellanrum. Följden av detta är att vi då glömmer de viner som funnits på bolaget ett tag. Här tipsar jag om några viner som jag tycker ni skall prova.
Det första jag vill tipsa om är det vin som blev årets Munskänksvin 2019 och som jag var med om att rösta fram. Kriterierna för att få denna utmärkelse är att det skall vara ett vin som håller hög kvalité och detta i kombination med att det har ett bra pris och finns tillgängligt för så många som möjligt i vårt avlånga land. I motiveringen skrev vi bland annat att det är en vit Bourgogne med alla de klassiska dragen på plats. 5657 Olivier Leflaive heter vinet som kostar 199 kronor. Och det klassiska för en vit Bourgogne har det. Mineraler, nötter, citrus och fat i doften. Medelfyllig smak med fin tydlig syra och frukt. Faten i smaken är diskreta. Riktigt bra pris och mycket vin är det. Betyget som jag ger blir §§§§ (16 p). Köp och njut nu men lägg även undan ett gäng buteljer.

Amarone är det många som gillar men enligt mitt förmenande finns det många som inte uppfyller de krav man kan ställa på en Amarone. Det gäller att välja det bästa och en sådan producent är Masi vars viner definitivt håller världsklass. 2345 Masi Costasera är en härlig Amarone du bör prova. Måttligt pris även på denna som kostar 299 kronor och som finns det fasta sortimentet (innebär att de finns i de flesta butiker). Här har vi en kryddig och stor doft som är utvecklad med inslag av choklad kryddor, örter, mineral och nougat. Smaken är fyllig och utvecklad med fin syra och frukt och liten söt ton. Komplext. Tycker det skall ha §§§§(§) (17,5 p).

I de små partier som släpps med jämna mellanrum finns också en del godbitar.

Colheita port dricker vi för lite av tycker jag. I december kom 98016 Kopke Colheita 1989 som kostar 299 kronor för en halva. Gott så det förslår. Stor och utvecklad doft med mogna drag samt härliga knäckiga nyanser. Finns även nötter, fikon, russin och tobak i doften. Smaken är fyllig och utvecklad med komplexa drag där doften går igen i smaken. Bra längd där bra syra balanserar sötman. Betyget §§§§§ (18 p).

Ett annat av bolagets sortiment heter beställningssortimentet och i december kom en härlig vit från norra Rhônedalen. 74577 Paul Jaboulet Hermitage Chevalier de Sterimberg 2017. Stor doft som är ung och med härlig terroirkänsla, mineral och gul frukt. Ung och relativt fyllig i smaken med fin syra, frukt och återhållen fatkaraktär samt mineralsälta i den långa eftersmaken. Prislappen 599 kronor är inte överdrivet mycket och betyget §§§§§ (18 p).

Så en känsla av vår/sommar i det gråa vädret. På beställningssortimentet finns nu Origine 2019 som är ett biodynamiskt rosévin från Abruzzerna i Italien. En riktigt trevlig rosé med inslag av örter, grape, smultron och jordgubbar. Ung, medelfyllig och fruktig smak med fin frukt och läskande syra. 119 kronor och betyget §§§ (14 p). Varför inte börja öva inför våren/sommaren.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.