VINERNA SOM GÖR ATT DU FÅR ETT LÅNGT LIV!

Piemonte är ett klassiskt vinområde i Italien. Där görs i dag ett antal härliga viner på olika druvor. Och när vinerna kommer från producenter som söker perfektion då blir man lycklig. En sådan producent är Elio Grasso.
Egendomen består i dag av 42 hektar varav 18 hektar är planterade med vinrankor. Man köper inte några druvor utan allt vin som görs kommer från de egna odlingarna.
Gianluca Grasso är i dag den som driver företaget. På samma sätt som farfar och far tyckte anser Gianluca att de i första hand är druvodlare och i andra hand vinproducenter. Det är ute på vinfälten det avgörs om det blir kvalité på vinerna.
1978 började man framställa viner från olika separata odlingslotter. Syftet var att visa hur olika vinerna kan bli beroende på var druvorna växt.
Gianlucas föräldrar blev 91 respektive 98 år gamla. Så helt klart (om än inte vetenskapligt bevisat) är vinerna från Piemonte hälsosamma.
På vårt monopol finns i dag fem viner från Elio Grasso och samtliga hittar du på beställningssortimentet.
Druvan Dolcetto har aldrig tillhört mina favoriter. Har tyckt att det som jag provat varit enkelt och lite saftlikt. Men nu jäklar får jag ändra mig (igen!) 73915 Elio Grasso Dolcetto d’Alba Dei Grassi 2017 är så bra. Stor, elegant doft med massor av röd frukt. Elegant och medelfyllig smak. Underbar struktur med fin balans och härlig syra. Rent slut. Så bra. Priset endast 219 kronor vilket i min värld är fynd! Ett måste för vinälskaren. Betyg §§§§ (17 p).
Från stockar som har en ålder runt 20-25 år kommer 71152 Elio Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo. Vinet är gjort på druvor som inte kvalade in till toppvinerna men vilket vin det är!!! Stor, härlig och kryddig doftpalett med inslag av tjära och körsbär. Stram medelfyllig smak med balanserad syra (frisk) och snygga tanniner. Balanserat och bra längd. 269 kronor är inga pengar för ett vin som detta och betyget blir §§§§ (17 p).
Barbera är en druva som när den görs av de bästa tillhör de bästa. Och vilket många kanske inte tror så kan det lagras.
74330 Elio Grasso Barbera d’Alba Vigna Martina 2016 som har en stor, ung doft. Här hittar jag fat, kryddor, vanilj, lakrits och blåbär. Jag upplever smaken som medelfyllig och stram där faten dominerar men där det också finns frukt och syra. Kommer att vinna på lite lagring för att runda av fatkaraktären. (som på intet sätt stör mig). Betyg §§§§ (17 p).
77408 Elio Grasso Barolo 2014 är så gott. Naturligtvis bara nebbiolodruvan (fast det vet väl alla) som här har en stor doft med klassiska inslag av tjära, rosor, höstlöv, kryddor och röd frukt. Elegant med tydliga snygga tanniner, härlig syra och fin frukt. Allt i balans. Underbar struktur och lång ren eftersmak. Kostar lite mer men jag tycker 699 kronor inte är så farligt med tanke på ett sådant härligt vin. Betyget §§§§§ (18 p).
Elio Grasso gör även vitt vin på druvan Chardonnay. 71991 Elio Grasso Langhe Chardonnay Educato 2017 har en ung doft med inslag av äpplen, päron och diskret fatton. Smaken är medelfyllig, ren elegant med fin syra och bra struktur. God och betyget §§§§ (17 p).
Och om ni springer på viner från vingårdslägena Rüncot, Gavarini Chiniera eller Casa Matè så är ni bara att gratulera.
Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att Elio Grasso är en producent i elitserien och att vinerna är därefter- nämligen världsklass!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.