UNDERBARA CHAMPAGNER SLÄPPS PÅ FREDAG!

Nu på fredag den 7 september släpps ett antal mycket bra viner. Vad jag framför allt fastnade för var tre härliga bubbel från Champagne.
Champagne med lite ålder kan vara hur underbart som helst. Som en bal på slottet. 2002 anses vara en riktigt bra årgång. Men det var det inte många som trodde att det skulle bli det när regnet öste ner i slutet av augusti vilket fick till följd att röta började sprida sig i vingårdarna. Men i början av september slutade det regna och istället kom solen som höll sig framme in i oktober. Druvorna blev till slut ordentligt koncentrerade. Detta märks mer än väl i 97011 Lallier Millésime 2002. Doften är stor och mogen med inslag av vita blommor, gul frukt, honung, mineraler. Smaken är mogen och känns medelfyllig med fin mousse, härlig syra och citrus toner: Slutet är rent och eftersmaken känns lång. Betyget blir §§§§§ (18 p av 20 möjliga). Kostar 649 kronor.
2008 är också en årgång som efter mycket om och men (frost, hagel, regn och svampangrepp) kom att bli riktigt bra. Det släpps två bubbel från denna årgång.
97042 Delamotte Blanc de Blancs Brut 2008 är, som jag kan påminna mig, den bästa Delamotten jag provat. De måste haft ett fantastiskt druvmaterial till detta. Doften är stor och utvecklad, elegant, stilren med mineraler, äpplen, citrus, krita, rostat bröd och lite ljus choklad i doften. Doften är med andra ord komplex och det går säkert hitta mer än vad jag gjorde. Smaken är drygt medelfyllig, torr och utvecklad med läcker struktur, underbar syra och frukt. Så balanserad. Lime-citrus och mineraler-krita toner. Komplex.Rent slut som finns i eftersmaken som känns lång. Betyget §§§§§ (18,5 p). Priset är 549 kronor.
Sist men inte minst från 2008 har vi Louis Roederer Cristal. Detta vin har av många internationella bedömare fått högsta poäng. Jag ger det betyget §§§§§ (19 p) och sparar en poäng som jag nog tror det kommer att få (om det inte redan har det). Hur är det då? Doften är stor och utvecklad och komplex med mineral, citrus, krita, äpplen, choklad nötter och lite till. Smaken är fyllig och elegant. Den växer i munnen. Utvecklad äpplen citrus, krita, mineralsälta och mycket annat. Slutet är rent och eftersmaken lång, lång. Priset är med internationella mått mätt lågt- 1 750 kronor.
Töm spargrisen, belåna huset eller gör vad som helst för att få fram stålar till dessa Champagner. Köp, köp, köp!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.