SHAFER- NAPA VALLEY WINES!

Vår vinvärld är stor och vi kan hitta viner runt om i världen. Ni som följer mig har kanske förstått eller misstänkt att jag är ganska europeisk till min läggning, i vart fall när det gäller tycke och smak såvitt avser vin. Men ingen ingen regel utan undantag och självklart finns det bra viner utanför Europa: Napa i Kalifornien i det stora landet i väster är ett sådant område. Att få prova och dricka höjdarvinerna härifrån är en ynnest och ett måste. Och ni får inte missa Shafer. Det är en order!
1973 var John Shafer kontorsnisse i Chicago. Men vid nästan 50 års ålder köpte han en vinegendom utan att ha någon som helst kunskap om vinframställning. Men han tänkte att det kunde vara en bra investering. Vilket det var.
I dag ansvarar Doug Shafer för egendomen som gör kraftfulla men ack så eleganta viner.
Den 15 och 16 mars släpps några av deras viner. Den 15 mars är ett sk webbsläpp. Kolla på bolagets hemsida så ser du hur du skall göra för att beställa. Då kommer 95416 Hillside Select 2013. Ett maffig och fylligt vin som är komplext med härlig syra, frukt och läckra tanniner. Doften som också den känns komplex levererar svarta vinbär, ceder, lakrits vanilj, fat och annat smått och gott. Superläckert vin. Solklara §§§§§. 72 flaskor kommer till Sverige och priset är 2 395 kronor/butelj. Väljer att inte uttala mig om prisvärdhet men säger som så att är man intresserad och har råd så köper man. Klarar lång lagring. Och som sagt vill du försöka få någon flaska så är det webblansering som gäller.
Ett nytt vin som fått sitt namn efter en traktor (International Harvester tractor – TD-9) är en blandning av 56 procent Merlot, 28 procent Cabernet Sauvignon och 16 procent Malbec. Här känner man att man dricker Merlot. Stor, örtig doft med korint, fat, plommon och blåbär. Smaken är fyllig, ung lite eldig (15,3 procent alkohol) med fat, vanilj, plommon och korint även i smaken. Syran är frisk och ger vinet ett lyft. Kommer i små släpp på bolaget den 16 mars och kostar 550 kronor. Betyget jag ger blir §§§§(§). Varunr 99273.Kan också lagras.
Den 16 mars släpps också ett vin med en blandning av Syrah och Petite Sirah. Här slår en stor doft mot näsvingarna och jag hittar vanilj, kryddor, mörk frukt, lite gummi/vulktoner och diskret fat. Smaken tycker jag är medelfyllig, frisk, rund med härlig syra och snygga tanniner och balanserad frukt. Bra struktur. Kan lagras ett tag vilket 2007 av samma vin som vi provade var ett lysande exempel på.
Härlig napaviner som jag tycker ni bör unna er!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.