CHAMPAGNE OCH ANNAT BUBBEL!

Hoppas ni alla haft en lugn och skön jul. Hoppas också ni skippat glöggen (eller i vart fall druckit mindre av den varan) och istället ägnat er åt bubbeldrycker. Oavsett hur det är med den saken så närmar vi oss nu nyårsafton och då är jag övertygad om att ett flertal av er kommer att dricka någon form av mousserande vin. Då tiden går snabbt och det nu är svårt, för att inte säga omöjligt, att få något via beställningssortimentet så är det det så kallade ordinarie sortimentet som gäller. Jag har provat vad bolaget har att erbjuda och vid den provning som stod framdukad fanns drygt 150 bubbel att prova. Ni må tro att tandhalsarna får sig en omgång. Jag är en stor vän av den ”äkta varan” från Champagne men om ni nu vill köra en budgetvariant rekommenderar jag följande tre. Från Alsace varunr 7520 Domaine Fernand Engel. Helt gjord av Chardonnay och med endast 3 gram socker per liter. Stor rik doft med drag som påminner om ett vin från Champagne. Vidare finns här gul frukt och persika. Relativt fyllig, frisk smak som känns komplex. I eftersmaken återfinns lakrits och mineralsälta. Riktigt bra för fjuttiga 141 kronor. Betyg en stark §§§§.
Om ni vill ha en cava så rekommenderar jag nr 7610 Cava Blanc de Noirs 1+1=3. Doften är relativt stor med inslag av vinteräpplen och choklad. Frisk och balanserad smak som känns medelfyllig med fin frisk syra och balanserad frukt. Betyg §§§. Kostar 109 kronor.
Vill ni bli ägare till en Ferrari?. Då skall ni köpa varunr 7721 Ferrari Brut som kostar 159 kronor och får betyget §§§(§). Stor, härlig doft med rostade toner och inslag av persika, äpplen och citrus. Smaken är medelfyllig, fris och fruktig med fin balans. Ett elegant som ger valuta för stålarna.
Men hur det än är så är Champagne bäst drycken om det då också kommer från bra producenter. Vi börjar med ett under 300 kronor. Där skulle jag satsa på nr 7372 Palmer & Co Brut Reserve som kostar 269 kronor. Det har en doft som är stor, elegant med rostade toner och kola. Medelfyllig, frisk smak med fin mousse och lite rostade toner. Betyg §§§§.
Om vi sedan plockar något mellan 300-400 kronor så skulle jag ta nr 7913 Duval-Leroy Brut Organic vars pris är satt till 389 kronor. Doften är stor och utvecklad med smöriga toner och drag av kola. Smaken är drygt medelfyllig, frisk med snygg struktur, elegans och en fin balans. Hittar citrus och mineralsälta i smaken. Får betyget §§§§.
I segmentet 400-500 kronor väljer jag 7602 Louis Roederer Brut Premier och 77522 Charles Heidsick Brut Réserve. Priset för det första är 419 kronor och för det andra får man ge 457 kronor.
Roederer har en stor och komplex doft med inslag av krita, rostat bröd, nougat, kola, gula äpplen och nötter. Smaken är drygt medelfyllig, utvecklad och smakrik med rund syra, fin mousse och komplexa drag. Växer i eftersmaken. §§§§(§) blir betyget.
Charles har en medelstor och utvecklad doft med inslag av rostat bröd, nougat och äpplen. Drygt medelfyllig är smaken och den har fin syra, snygg struktur som innehåller krita och lite saltlakrits. Bra längd med rent slut.. Även här blir betyget §§§§(§).
Om ni vill slå till med en årgångschampagne så köp gärna Louis Roederer Brut Vintage 2009. Doften är medelstor, elegant och utvecklad med toner av citrus, lime, ljus kola och mineral. Fyllig och utvecklad smak som dessutom är komplex och välbalanserad. Lång eftersmak med rent slut. Gott nu men kan lagras ytterligare. Kostar 575 kronor och betyget blir §§§§§.
Sist men inte minst ett något dyrare, men ack så gott bubbel. 7548 Cuvée Sir Wintson Churchill 2004. Ett stort vin från början till slut. Doften är stor och utvecklad med härliga mogna toner. Äpplen, mineral, rostade toner med mera finns i doften. Smaken är torr (5 gram socker per liter), fyllig och frisk. Gräddig god mousse. Kola, mineral, krita nougat, ljus choklad med mera i den härligt balanserad och komplexa doften. Lång eftersmak. Ett så himla bra vin som självklart får §§§§§ (19 poäng av 20 om ni undrar).
Återstår bara att önska er alla ett Gott Nytt År!
PS hör gärna av er med synpunkter. Vad vill ni jag skall skriva om. Vill ni att jag skall använda poäng istället för §? Eller har ni andra synpunkter/önskemål. Ni kan skriva här eller till peter.axelsson@brottmalsadvokaterna.se

Annons

2 reaktioner till “CHAMPAGNE OCH ANNAT BUBBEL!”

  1. God fortsättning och tack för ypperliga tips! Upptäckte denna blogg för ungefär ett halvår sedan och har till stor belåtenhet följt flera av dina köpråd. Är själv väldigt Bourgogne-inriktad, så utläggningar om dryckerna därifrån går alltid hem hos mig. /Kristian (advokatkollega)

    1. Stort tack. Hoppas kunna skriva mer under 2018 och det blir också mer om nyheter som släpps. Allt under förutsättning att det är bra viner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.