ELEGANS FRÅN AUSTRALIEN!

Medge att ni är några som tycker att viner från Australien är varma, syltiga, maffiga, söta och innehåller för mycket alkohol. Jag kan faktiskt erkänna att det är en fördom som jag också haft. Och det trots att jag provar väldigt mycket viner från hela världen, inklusive Australien. Men innerst inne så vet jag ju att det finns många undantag. Och i dag blev jag återigen påmind om att det finns så mycket bra viner i Australien. Detta efter att haft förmånen att prova viner från Paracombe som ligger i Adelaide Hills i South Australia.
Paracombe är en liten egendom som tidigare var en kreatursfarm. 1983 förvandlade Paul och Kathy Drogemuller det till en vingård. Egendomen ligger 425 meter över havet vilket, tack vare att det är svalt här, ger fruktiga och eleganta viner.
Jag är en stor vän av druvan Pinot Gris och då framför allt när det är viner från Alsace. Men i dag fick jag prova två årgångar av Paracombes Pinot Gris. Årgång 2016 som finns på bolaget (varunr 79229) har en stor, elegant doft med viss utveckling. Jag hittade kryddor, mineraler, gula frukter och niveakräm i doften. Den härliga doften följs upp av en smak som jag anser vara medelfyllig med en rund, härlig syra (Pinot Gris kan ibland ha en syra som gör att vinet kan kännas obalanserat), fin elegant struktur och ren balanserad frukt med en mineralsälta i eftersmaken. Riktigt bra! Betyg §§§§. Kostar 171 kronor.
I årgång 2017 (som ännu inte finns på Systemet) dominerar den unga gula frukten och mineraliteten. Smaken är medelfyllig med elegant fin syra och ung frukt. Även här blir betyget §§§§.
Cabernet Franc är en druva som nog är mest känd som en av druvorna i Bordeaux eller som ensam druva i Loire. Paracombe gör ett vin på druvan. Ett fantastiskt bra vin.
På bolaget finns 76018 Paracombe Cabernet Franc, årgång 2011. Ett sagolikt gott vin vars doft är stor, utvecklad med begynnande mognad, röd frukt, härliga tobakstoner,, lite skog och svamp. Känns komplext. Smaken är relativt fyllig med viss utveckling, elegans och härlig struktur från början till slut. Relativt lång eftersmak med rent slut. Så gott. Betyget blir §§§§(§). Jag tillhör inte gruppen som pratar prisvärdhet men om jag måste, ja då är detta ett fynd. Köp, köp, köp. Priset 226 kronor.
I början av nästa år kommer årgång 2013 av detta vin. För närvarande är doften återhållen och oförlöst. Men det finns nyanser av mörk frukt och tobak. Smaken är medelfylig men efter en stund i glaset växer den. Ung med härlig syra, struktur och balanserad frukt. Ett vin som ni också bör köpa när det släpps.
Härliga viner med elegans. Köp anbefalles!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.