ALSACE, CHAMPAGNE OCH SYDAFRIKA!

Så var det dags igen. Ytterligare lansering på Systembolaget av så kallade små partier. Nu på fredag den 18 augusti släpps ett gäng (30 viner). Bland dessa fastnade jag för ett bubbel, några vita och ett rött. Jag börjar med det sistnämnda.
Sydafrika har funnits med ett tag nu och nu kommer ett par riktigt bra viner från Crystallum Wines. Det röda härifrån är en Pinot Noir med varunr 99908 och namnet Peter Max Crystallum Pinot Noir 2016. Härlig doft som jag upplever som medelstor och fruktig med toner av jordgubbar och smultron. En smak som är elegant och medelfyllig med härlig struktur och bra längd och rent slut. Det är inte ofta man hittar (tycker jag då) så bra Pinot Noir viner utanför Bourgogne. Kanonbra pris är det också. Bara 229 kronor och betyget blir §§§§.
Från samma producent kommer även det vita 99605 Clay Shales Crystallum 2016. En Chardonnay som är ung med fat och liten smörig ton i trevlig symbios. Smaken är drygt medelfyllig med frisk, fräsch syra och fin frukt. Här är faten mer återhållna. Ett smakrikt vin. 319 kronor och betyget §§§§.
Topproducenten Zind Humbrecht i Alsace släpper tre viner. Jag fastnade för två av dem. 92376 Clos Windsbuhl Pinot Gris (269 kronor) har en ung och återhållen doft med inslag av gula frukter. Smaken är drygt medelfyllig, elegant med fin syra, härlig frukt i torr stil.
Gewürztraminer är en druva man antingen älskar eller hatar (tror jag). Jag tillhör dem som älskar druvan. 95032 Gewürztraminer Goldert Grand Cru 2011 är ett lysande exempel på hur bra den kan bli. Stor och utvecklad doft med inslag av rosor, niveakräm och fina svamptoner. Smaken är medelfyllig, halvtorr och utvecklad med rund syra, fin struktur och bra längd med rent slut. Gott. Betyget §§§§ och priset måttliga 299 kronor.
Sist men inte minst en underbar Champagne. 92436 Femme de Champagne från Duval-Leroy. Så himla gott!!! Medelstor elegant och komplex doft med inslag av krita, mineral, persika, gula äpplen, citrus och choklad. Smaken är fyllig, komplex med underbar syra, härligt gräddig mousse. Välbalanserat och lång eftersmak. Köp!!! Kostar 599 kronor och jag anser det vara ett fynd. Betyg självklara §§§§§.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.