LITEN VINHANDLARE MED STORA VINER!

Det finns nog fortfarande de som lever i villfarelsen att Systembolaget har ett brett sortiment och att det är det enda stället (förutom när man besöker andra länder) man kan köpa sina viner på. Mina vänner- så är inte fallet. Det finns i dag ett stort utbud av alternativa inköpskällor. Altrnativ som är helt lagliga. En sådan aktör på nätet är Franska Vinkompaniet. Företaget registrerades, efter att par års förberedelser, 2012. Peter och Kristina Hallgren hade då så smått börjat tröttna på vardagslunken i Sverige och eftersom att de hade och har ett stort intresse för franska viner med hög kvalité så drog de igång företaget. Basen är Théoule sur Mer i södra Frankrike där de i dag också slagit ned sina bopålar. Deras filosofi är ganska enkel. Ett smalt utbud med franska kvalitétsviner innebärande att man letar upp viner med karaktär och personlighet. Vinerna skall ha hög kvalité och komma från vinbönder som gör viner från hjärtat och inte följer trender. Vinerna kommer främst från södra rhônedalen, Provence och Languedoc-Roussillon. Med det finns även godbitar från Bourgogne, Champagne och andra klassiska distrikt. Jag har provat ett antal av deras vita viner. Det är viner som det fortfarande pratas för lite om. Viner som får mig att kvittra. Det är de vita vinerna från södra Rhône. Nedan presenterar jag några av de viner jag provat.
Domaine de Mordorée Las Reins des Bois, Lirac Blanc, 2016 innehåller flera olika druvor med Grenache Blanc som bas. Stockarnas genomsnittsålder är 30 år. Doften är ung, stor och lite fet med mineral, mogen gul frukt, aprikos, honung och blommor. Fyllig ung smak med fetma, fin syra och en härlig struktur. Ett komplext vin. Betyg §§§§ och priset endast 229 kronor.
Château Carpe Diem Cuvée Artus 2015 från Provence görs på druvorna Ugni Blanc och Clairette. Stockarna här är över 50 år gamla. Vinet har jäst och lagrats på ekfat. Doften är ung, stor med exotiska frukter, vita päron, gula plommon och en liten blommig ton. Trots att vinet såväl jäst som lagrats på fat så märks detta knappast. Smaken är medelfyllig, frisk med lite fet fruktighet, balans och fin struktur. Kostar 225 kronor och betyget blir §§§§.
Domaine Gourt de Mautens Blanc 2014 från Vaucluse är ett vin som består av en blandning av druvor varav flera är samodlade. Stockarna är mellan 50-100 år. Skördeuttaget är extremt lågt- 10-15 hl/ha. Ett underbart vin med personlighet. Doften är stor, ung med blommor, gul frukt, granit och stenkross. Smaken är fyllig, elegant och ren med en härlig struktur, fin syra och härlig frukt. Ett komplext vin med koncentration. Lång eftersmak med rökighet. Nästan som en bra rökig whisky. Så bra. Högsta betyg §§§§§. Kostar 420 kronor.
Nästa vin kommer från Bandol och heter Domaine Lafran-Veyrolles Cuvée Tradition Blanc 2015. 70 procent Clairette och 30 procent Ugni Blanc. Vinet har legat på ståltank. Doften är stor, ung med inslag av blommor, päron och plommon samt mineraler. Smaken är ung, frisk, fruktig med fin struktur. Ett läckert vin som kostar 210 kronor och får §§§§ i betyg.
De sista två vinerna kommer från producenten Domaine le Pointu som har sitt säte i Orange i södra Rhône. Det första vinet är en Côtes du Rhône Blanc från 2015 som kostar 164 kronor. Här är stockarna över 60 år gamla och de bär druvorna Grenache Blanc och Clairette. Det görs bara 2 000 flaskor. Doften är ung, medelstor med inslag av äpplen, vita blommor och mineral. Smaken är fyllig och smakrik med frisk fin syra, fin frukt och balanserad fatton. Bra längd. Betyg §§§§.
Det andra vinet är en Châteauneuf du Pape Cuvée Feuille d’Or 2013. Produktionen är liten. Endast 2 000 flaskor produceras och druvorna, som är Grenache Blanc och Clairette, kommer från stockar som är 90 år gamla. Doften är ung, stor och komplex med inslag av mogna gula frukter, aprikoser, päron, vax, honung och blommor. Smaken är fyllig, frisk och intensiv med viss utveckling och härlig struktur. Bra längd. Betyg §§§§. Kostar 340 kronor.
Jag rekommenderar varmt vinerna som alla klarar lagring. Även övriga viner som Franska Vinkompaniet säljer håller högsta klass. Gå in på franskavinkompaniet.com och beställ. Där kan ni också prenumerar på deras nyhetsbrev.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.