KOOPERATIVET SOM LEVERERAR VÄRLDSKLASS VINER-IGEN!

För ungefär ett år sedan skrev jag om kooperativet La Chablisienne som, vilket väl går att räkna ut, ligger i Chablis. Kooperativet bildades 1923 efter initiativ från en kyrkans man. Det var en präst vid namn Balitrand som tillsammans med ett antal odlare gick samman och bildade kooperativet. Anledningen var att det var tuffa tider i världen och genom att gå samman så kunde man hjälpas åt att marknadsföra och sälja sina viner. Något som lyckats och i dag står La Chablisienne för cirka en fjärdedel av de viner som kommer från Chablis. I kooperativet finns regler för hur medlemmarna skall sköta sina odlingar vilket lett till att det görs viner av yppersta klass.
För ett tag sedan provade jag, tillsammans med den dynamiske Hervé Tucki från La Chablisienne, flera av de viner som finns att köpa på monopolet. Ett vin som imponerade på mig för ett år sedan och som gjorde det även nu är 5585 Petit Chablis årgång 2015. 2015 anses som en mycket bra årgång i Chablis vilket märks. Vinet har en stor och generös doft med massor av mineraltoner och fina citrusnyanser. Smaken är medelfyllig och elegant. Ren med härlig struktur och klassisk fin syra. Kostar 135 kronor vilket jag tycker är ett fantastiskt bra pris. Vinet är gott nu men kan säkert ligga i minst fem år till utan att bli sämre. Tvärtom kommer det att få ytterlgare dimensioner. Ett 12-pack är obligatoriskt! Betyg §§§§.
Vill ni känna hur ett chablisvin kan bli när det fått utvecklas eller mognat så släpps i april och maj två viner som visar detta.
Varunr 99578 Chablis 1er cru Fourchaume 2009 lanseras den 7 april. Något återhållen, utvecklad och lovande doft. I nuläget hittar jag mineral, lite smörkola och drag av vanlij.. Smaken är medelfyllig, utvecklad med fin frisk syra och med inslag av citrus och mineraltoner. Kan lagras ytterligare för att öppna upp sig. Betyg §§§§. Pris 199 kronor.
Från ett annat premier cru läge (i Chablis delar man in vinerna i följande klasser i stigande ordning- Peteit Chablis, Chablis, Premier Cru (17 olika växtlägen) samt Grand Cru (sju olika växtlägen)) kommer 95484 Chablis 1er Cru Mont de Mileu 2008. Detta vin lanseras den 19 maj och kostar 279 kronor. Vinet är moget med klassiska smöriga, kolalika och gräddiga toner. Ser i mina noteringar att jag också tyckte att jag hittade lite rabarber. Smaken är mogen, rund med gräddiga kolatoner med en fortfarande pigg och livlig syra. Betyg §§§§. Köp båda dessa viner och jämför intressant kan jag utlova!
Flaggskeppet hos La Chablisienne torde vara deras Grand Cru Grenouilles. På bolaget finns i dag årgång 2011. Vinet har nu en medelstor doft med utvecklade toner och en härlig grusig mineralitet och fina citrusnyanser. Smaken är fyllig, utvecklad med härlig elegant struktur, fin syra, mineraler och citrus. Lite rökiga nyanser finns också och eftersmaken är lång. Betyg solklara §§§§§. Har sagt det förr och säger det igen-köp!!!
Jag kan sammanfatta det hela och rekommendera samtliga viner som La Chablisienne har på bolaget. Detta var ett urval av mina favoriter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.