KANONVINER FRÅN SYDAFRIKA!

De av er som känner mig har nog förstått att jag är lagd åt det europeiska hållet när det gäller viner. Dvs, jag dricker helst viner från Europa och då framför allt franska viner. Det är därför en stor förmån att jag har möjligheten att prova även viner från andra delar av världen, vilket många gånger innebär inte bara ett uppvaknande utan också en påminnelse om att det faktiskt finns fantastiskt goda viner i resten av vinvärlden.
På detta är Sydafrika ett riktigt bra exempel.
Kanonkop är en av de äldsta egendomarna i Sydafrika. Egendomen har funnits i cirka 100 år och i dag är egendomen 140 hektar stor varav runt 100 är planterade med vinstockar. Efter att ha planterat flera druvsorter har man efter undersökningar och erfarenheter kommit fram till att egendomen är mest lämpad för röda viner och då viner gjorda på Cabernet Sauvignon och Pinotage (inhemsk druva som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault). Utöver dessa finns också planterat Merlot,Cabernet Franc och Petit Verdot.
På Systembolagets beställningssortiment finns i dag fyra viner representerade. Viner som alla håller mycket hög klass.
72978 Kanonkop Cadette 2014 är en mix av Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Här är doften stor och ung med toner av svart vinbär, kryddor, choklad och röd frukt. Smaken är medelfyllig, elegant med fin struktur och elegans. Riktigt bra vardagsvin för måttliga 109 kronor. Betyg §§§(§). Kan lagras runt fem år.
Min stora favorit på provningen var 2012 Kanonkop Cabernet Sauvignon (varunr 79277, pris: 249 kronor). En härlig Cabernet med en doft innehållande svarta vinbär, lite tobak, mocca, choklad. Smaken är ung, medelfyllig, frisk med snygga tanniner, härlig struktur och bra längd. Ungt vin som kan lagras ett bra tag vilket årgångarna 2001 och 2003 var härliga bevis på. Betyg §§§§. Köp sex eller varför inte tolv flaskor och lagra. Ni kommer inte att ångra er.
Mina fördomar mot druvan Pinotage skall vi inte prata om men när jag fick prova 2014 Kanonkop Pinotage (varunr 76522, 239 kronor) blev jag inte besviken. Nej tvärtom. Ett vin med stor kryddig doft som också innehåller röd frukt och plommon. Smaken är medelfyllig, ung med fin syra och frukt. Ett balanserat vin som lär passa alldeles utmärkt till fisk eller kryddig mat.
Betyg §§§§. Klarar också lagring runt 10 år.
Skulle ni springa på Kanonkop Pinotage Black Label så betala gärna den cirka 1000- lapp det kostar. Världsklass. Finns inte på bolaget.
Jag vill också slå ett slag för Kanonkop Paul Sauer som är (en bordeauxblandning) bestående av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. 2011 finns nog fortfarande på bolaget men är på väg att ersättas av årgång 2012. 2011 är ett vin med stor doft innehållande svart vinbär, korint, vanilj och ceder. Smaken är medelfyllig, elegant med härlig frukt och syra. Tanninerna är fint inlindade. Kan lagras 10-20 år. Varunr 74911, pris 279 kronor. Betyg §§§§. Köp också ett gäng av dessa!
Ni kommer inte att bli besvikna på dessa viner från Kanonkop!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.