BEAUJOLAIS ALLT ANNAT ÄN BARA NOUVEAU (och så kan de lagras också!)

Visst minns ni den tiden då Beaujolais var väldig inne. Folk köade för att få en flaska och då inte bara i Sverige utan i stort sett hela världen. Men tiderna förändras och i dag är det inte lika stort som det då var. Men det finns mycket mer att hämta i Beaujolais än bara nouveau.
Beaujolais är ett distrikt som ligger i södra Bourgogne och här dominerar den blå druvan Gamay. Det finns tre olika kvalitétsklasser i distriktet. Den generella som omfattar viner varhelst i Beaujolais, ”Village” som avser en bestämd andel byar (38 st) och Cru som omfattar tio byar i Beaujolais (observera att man inte använder sig av Grand före Cru).
1964 bildades firman Les Vins Georges Duboeuf som i dag är en av de bättre producenterna av Beaujolais viner.
Ett sätt att lära sig mer om området och dess viner är helt enkelt att prova några av de viner från Duboeuf som finns på bolaget. Ett bra och mycket prisvärt ”instegsvin” är 5003 Beaujolais Villages 2014 (79 kronor). Ett elegant vin som domineras av frukten, framför allt röd frukt, men också liten ton av bananskum. Ett lätt vin med elegans och fin fruktighet. Gott att dricka nu men kan ligga något år. Betyg §§§.
Ett snäpp upp på skalan är cruvinet Morgon (varunr 5106) årgång 2014 som har en stor, fruktig doft med inslag av röd frukt och plommon. Smaken är medelfyllig, elegant med fin balanserad syra och frukt. Priset är måttliga 99 kronor. Jämför detta med årgång 2012 (finns att köpa i SvDs sk accentlåda som innehåller 6 flaskor av olika viner från Duboeuf och lådan kostar 660 kronor). Ett vin som utvecklats och innehåller toner av mineral och utvecklade, lite animaliska toner. Smaken är utvecklad med mogna nyanser, fin frukt och avrundad syra. Betyg §§§(§)
Missa inte heller 78627 Cote du Py 2014 (159 kronor) som för närvarande har en återhållen doft med inslag av mörk frukt och lite körsbär. Smaken är medelfyllig och stram med fin syra. Det här är gott nu men kommer att vinna på lagring. Betyg §§§§.
För att få mer hum om hur väl de bättre Beaujolais vinerna vinner på lagring anbefaller jag er också att köpa 70469 Moulin-à-Vent Domaine des Rosiers (även det en Cru). Årgången 2010 har en mogen, animalisk och mörk fruktig doft med kryddiga inslag. Smaken är medelfyllig och utvecklad med bra balans mellan de olika komponenterna. Kan lätt förväxlas med en Pinot Noir. Betyg §§§§. Härliga viner nu när våren är här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.