KOOPERATIV I YPPERSTA VÄRLDSKLASS!

Kooperativ brukar generellt sett inte vara något positivt. Men ibland finns det undantag och så även i vinets värld.
På 1920-talet rådde ekonomisk kris över hela världen. Detta gällde även för Chablis i Frankrike. Några odlare bestämde sig därför 1923 för att starta ett kooperativ, La Chablisienne. Fram till början av 50-talet skickade bönderna sina viner till kooperativet som tog hand om och blandade vinerna vars större del sedan såldes till grossister och vinhandlare.
Men man kände att man ville skapa en egen stil så därför beslutades att man skulle ha full kontroll från början till slutet av produktionen.
I dag har kooperativet cirka 300 medlemmar som tillsammans äger cirka 1 200 hektar av vinodlingarna.
Den karismatiske och pratglade Hervé Tucki var på besök i Stockholm för någon vecka sedan och jag hade då förmånen att få prova ett flertal av kooperativets viner. Flera av vinerna finns i dag på vårt monopol.
Varunr 5585 Petit Chablis 2014 finns i det fasta sortimentet. Vinet har i dag en stor doft med härliga mineraltoner och lite citrus. Har börjat utvecklas. Smaken är elegant med härlig syra, citrus och mineral. Betyget §§§(§). Riktigt bra för 119 kronor.
På beställningssortimentet finns 85501 Chablis La Serine 2011 som har en utvecklad doft med toner av mineralsälta, citrus och lime. Smaken är utvecklad och elegant med runda syror, bra frukt och snygg struktur. Bra längd. Betyg §§§§. 149 kronor är som hittat.
På beställningssortimentet finns också 85507 Chablis 1er Cru Mont de Mileu 2012. Doften är medelstor och utvecklad med en liten ton av fat och diskreta mineraltoner. Smaken är medelfyllig rund och utvecklad med diskret fatnyans. Betyg §§§§ och måttliga 225 kronor. Liten favorit hos mig.
Toppen av vinerna från Chablis kommer från något av de sju (eller åtta, beroende på hur man ser det) Grand Cru lägena. På beställningssortimentet hittar man Chateau Grenouille 2011 med varunr 73982. Doften är stor, ung med inslag av äpple, citrus, diskret fat och lite mineral. Smaken är fyllig, frisk med härlig struktur, och fina citrustoner. Ett vin som växer i munnen. Rent och lång eftersmak. Betyg §§§§(§) och kostar 499 kronor. Riktigt bra pris.
La Chablisienne har fler viner på bolaget som alla är väl värda att dricka. Här har ni fått några av mina favoriter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.