INHEMSK DRUVA MÖTER INTERNATIONELL DITO!

Vår vinvärld är underbar. Det finns så många druvor att välja bland. Man brukar prata om internationella druvor, dvs druvor som finns i stora delar av vinvärlden (tex Merlot) och som, i princip, funkar att göra vin på var den än odlas. Sedan finns det druvor som brukar kallas inhemska. Italien är ett land med väldigt många druvor som enbart förknippas med landet och dess olika områden. Mångfalden är enorm. Druvan Sangiovese förknippas med Toscana. Mest känt är Chiantivinerna.
En av mina favoritproducenter i Toscana är Mazzei. De gör ett underbart vin bestående av i stora drag hälften Sangiovese och hälften Merlot. Mängden av vardera druva kan dock variera i mindre mån beroende på växtsäsong mm. Men i stora drag kan man säga hälften-hälften. Druvorna växer på en sex hektar stor ”cru” som heter Siepi.
Detta vin är ett lysande exempel på att en inhemsk druva kan ingå äktenskap med en internationell dito.
På bolaget finns idag årgång 2008 att köpa i beställningssortimentet. Varunr 71711 och priset 599 kronor. Vinet har en lite återhållen doft som är utvecklad med inslag av korint, röd frukt, körsbär och fat. Smaken är drygt medelfyllig, stramt men med bra balanserad syra och frukt. Rent med bra längd. Kan lagras ytterligare i minst tre år. Stark rekommendation. Betyg §§§§. I februari kommer 2012 som också den är riktigt bra. Och på gång är också 2013. Jag säger bara wow! Den skall jag ha!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.