SVENSK FAMILJ I TOSCANA GÖR KLASSISKA VINER!

I vinvärlden finns det flera svenskar som i dag gör många bra viner. I Toscana finns några familjer och en av dem är familjen Thomaeus som fann sitt paradis och sin vingård i Volterra där de idag driver vingården Monterosola.

Bengt och Eva Thomaeus hade firat många semestrar i Italien och, som så många av oss, blivit förälskade i landet vilket i sin tur ledde till att de 2013 slog till och köpte vingården Monterosola. I dag är hela familjen engagerade med det arbete som krävs för att driva en vingård.

Egendomen har ett flertal anställda när det gäller vinmakandet och teamet leds av agronomen och vinmakaren Michele Senesi. I teamet finns också viticulturisten Stefano Dini och oenologen Alberto Antonini.

Monterosola ligger 50 kilometer från Bolgheri och egendomen har 25 hektar vinodlingar och här görs både vita och röda viner.

Jag har provat några av deras viner som finns på Systembolagets beställningssortiment.

Vita viner

71491 Cassero Vermentino 2019. 159 kronor.

Medelstor ung doft med, i min näsa, en trevlig kaskad av gula frukter. Smaken är ren, ung och elegant. Snygg struktur och fin balans mellan vinets komponenter. Bra längd och rent slut. Riktigt trevligt vermentinovin. 90 poäng.

73976 Primo Passo 2018. 249 kronor.

En mix av tre druvor- Viognier, Grechetto och Manzoni Bianco. Denna druvkonstellation ger en doft som är medelstor, ung och som ger toner av banan, viol men också mineralitet. Smaken är medelfyllig, ung och elegant med runda syror och fin frukt. Lite fet struktur. Bra längd och rent slut. 90 poäng.

Röda viner

74252 Mastio Sangiovese 2018. 159 kronor.

Stor doft som är ung och med en härlig ton av körsbär och kryddor samt fat. Elegant, ung och medelfyllig smak med fin frukt och drag av lakrits samt mineralsälta. Snygga tanniner och bra längd i eftersmaken. 90 poäng.

76025 Crescendo Sangiovese 2016. 299 kronor

Stor doft som har fått lite utvecklad ton i doften. I doften finns också körsbär, kryddor och lite fat. Känns komplext. Utvecklad och medelfyllig smak med fin balans mellan syror, frukt och de tydliga tanninerna. Bra struktur och bra längd med rent slut. 93 poäng.

Det är hög klass och härlig karaktär på dessa viner som jag tycker du verkligen skall prova!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.