MÄSTARE ÄVEN NÄR DET GÄLLER VITT!

Om jag säger Guigal så tänker nog de flesta av er att det är ju mästaren när det gäller röda viner gjorda på druvan Syrah. Och visst är det så men Guigal gör även härliga vita viner och i de senaste släppen på vårt Systembolag har några av dem lanserats.

1946 startade Etienne Guigal firman Maison Guigal i Ampuis. Ampuis ligger i Côte-Rôtie i rhônedalen.

1961 tog Marcel Guigal över egendomen och i dag är det sonen Philippe som tillsammans med sin hustru Eve ansvarar för driften av vingården.

I dag gör de viner från flera av rhônedalens områden. De mest kända vinerna är från Côtie-Rôtie och namn som La Mouline, La Landonne och La Turque får det att vattnas i munnen på oss alla. Viner som håller absolut världsklass och som fortfarande inte är överdrivet dyra. Det var ett tag sedan jag hade möjlighet och förmånen att få prova dessa men jag vågar trots detta lova att ni inte blir besvikna om ni köper och smakar. Ni blir förmodligen mer eller mindre saliga.

Guigal gör även flera röda viner som imponerar och, vilket jag tror många missar, även ljuvliga vita viner.

I de senaste släppen på bolaget å kom som sagt några av de vita vinerna. Vita viner som fick mig att njuta och filosofera. Och jag vågar lova att ni också kommer att bli förälskade.

96174 Crozes-Hermitage Blanc 2017, 219 kronor, betyg §§§§

Från området Crozes-Hermitage kommer detta vin som är en mix av 95 procent Marsanne och fem procent Rousanne. Ett vin med stor doft och med en palett av päron, kryddor, mandel, blommor, nötter och lite mineral. Smaken är enligt min mun medelfyllig, rund med härlig struktur, lite fetma och snygg syra. Lite fat kan kännas. Kanonvin för ringa 219 kronor.

95601 Hermitage Blanc 2017, 459 kronor och betyget §§§§§

Samma druvmix från det mer kända området Hermitage. Och wow säger jag.

Ung och lite återhållen, oförlöst doft men med samma inslag som Crozes-Hermitagen om än lite djupare. Smaken är fyllig, komplex, elegant, urläcker, ung med läcker syra. Ljuvlig struktur. Lång och ren eftersmak. Wow är ordet upprepar jag. Köp, köp, köp.

Varför inte köpa båda och jämföra. Kör blint vetja.

Och sist men inte minst,  även om vinet kommer från det lilla området Condrieu.

95600 Condrieu 2018, kostar 449 kronor och här ger jag betyget §§§§§.

Druvan, för det är bara en, är Viognier. En druva som när jag började med vin en gång i tiden sas ge viner som skulle drickas unga. Och detta är ett ungt vin. 2018. Det är gott nu men jag lovar köp ett gäng och lägg undan. Ni kommer att bli överraskade.

Doften är stor och aromatisk med fina inslag av päron och för druvan typiska violtoner. Medelfyllig, ung i smaken med rund syra och fet lite oljig struktur. Bra syra och fin längd.

Guigal är en världsartist både när det gäller såväl röda som vita viner.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.