SATSNINGEN SOM LYCKADES!

Endast 18 år gammal fick Johannes Leitz börja arbeta som egen. Hans far gick bort och det var Johannes som fick ta över familjeegendomen i Rüdesheim i tyska Rheingau. Familjeegendomen var då endast fyra hektar stor vilket nog hade gjort att många andra hade satsat på något helt annat. Året var 1985 och tyska viner var kanske inte de mest populära. I samma veva hade vi vinskandalen i Österrike som inte gjorde saken bättre.
Men Johannes gav inte upp utan istället satsade han och i dag har egendomen cirka 40 hektar mark med vinodlingar. Det är framför allt Riesling som odlas. Vinstockarna är mellan 3-75 år gamla.
Och Johannes förstod också att kvalité låg i tiden för vin. Hans filosofi är att jorden eller rättare sagt varje vingårdsläge skall tala för sig själv. I praktiken innebär det att varje vingårdsläge vinifieras för sig. Ledorden för Johannes är kvalité och finess.
På bolaget finns i dag ett flertal av vinerna härifrån. Även om det var ett tag sedan jag provade de årgångar som nu finns kan jag varmt rekommendera att ni provar dem.
Och jag anser att ni definitivt bör köpa vinerna när årgång 2017 kommer ut i butik. Johannes förstod att detta kunde bli något riktigt bra varför han lät vinerna ligga längre på sin jästfällning än vad som är brukligt. Jag inte bara tror, utan jag vet efter att ha provat ett flertal av hans viner, att detta var ett riktigt beslut.
Jag avstår ifrån att ge en beskrivning eller sätta betyg utan jag väljer att rekommendera. denna gång. Helt klart kan jag säga att ni måste köpa och prova: Rosengarten, Kaisersteinfels, Roseneck, Schlossberg och Rottland. Underbara viner från skilda vingårdslägen med olika personligheter. Så intressant att jämföra och så gott (om man nu som vinskribent får säga att ett vin är gott). Jag har inte några priser på årgång 2017 men tror vinerna kommer att kosta någonstans mellan strax under 300 kronor till upp emot 350 kronor eller något mer. Finns inget att säga om detta för vinerna är verkligen bra och som sagt, prova och jämför.
Något billigare och också den riktigt bra är Magic Mountain Riesling 2017. Årgång 2016 kostar 159 kronor så min gissning är att vi hamnar där eller något över. För runt 100-lappen får ni Eins Zwei Dry. Riktigt läckert vin med karaktär för det priset.
Och detta är viner som klarar lagring med behag. Säkert upp emot 15 år om inte mera.
Härliga, intressanta viner med ursprung. Utan tvekan var det en satsning som lyckades!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.