ORNELLAIA-TOSCANSK EGENDOM SOM LEVERERAR PÅ ALLA NIVÅER!

Att lagstiftning många gånger är rigid känner alla till. Detta gäller inte bara i Sverige utan i de flesta länder skulle jag tro. Så även den lagstiftning som styr vinframställningen runt om i världen. Italiensk vinlagstiftning är ett bra exempel på detta. Det fanns en tid då man i Toscana inte kunde klassificera sina viner i den högsta av klassen som lagen stipulerade om man inte enbart använde sig av inhemska druvor (då framför allt den blå Sangiovese). Om man istället valde att använda så kallade internationella druvor såsom till exempel Cabernet Sauvignon och Merlot tvingades man nedklassificera sina viner. Detta kom att innebära att de bästa vinerna fick en lägre klassificering trots att de var betydligt bättre än de som hade, till och med, den högsta klassificeringen. Ett exempel på detta är Ornellaia. Egendomen är belägen i Bolgheri och ansvarig för vinerna är Axel Heinz.
Ornellaia är väl representerat på bolaget. I det ordinarie sortimentet återfinns kanske det mest prisvärda röda vin som i dag finns tillgängligt. Det är nr 32472 Le Volte dell’Ornellaia 2014. En blandning av 50 procent Merlot, 30 procent Sangiovese och 20 procent Cabernet Sauvignon. Ett ungt vin med stor doft. Här hittar jag korint, plommon, ceder, fat samt mineral och en liten örtig ton. Smaken är medelfyllig och tillgänglig med plommon- och svartvinbärfrukt. Rund syra och tydliga tanniner. Fin struktur och balanserat. Gott nu men kan säkert ligga ett par år till. Ger detta betyget §§§(§). 159 kronor. Bara att springa och köpa en låda.
Den 4 november släpps nr 99584 Le Serre Nuove 2014. En blandning av Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. Vinet har legat 15 månader på fat. Ett favoritvin hos mig. Ung doft som är stor med inslag av korint, plommon, lite choklad, mineral och fat. Smaken beskriver jag som relativt fyllig med underbara mjuka syror, fina tydliga tanniner och en frukt som gör att vinet är välbalanserat. Vinet växer när det kommer in i munnen och eftersmaken är relativt lång. Kan lagras. Kostar 419 kronor och betyget blir §§§§(§). Köp till dig själv eller varför inte som julklapp till någon du tycker är värd det.
Som kronan på verket har vi nr 99517 Ornellaia L’Eleganza 2013 som består av 45 procent Cabernet Sauvignon, 38 procent Merlot, tio procent Cabernet Franc och sju procent Petit Verdot. 2013 var ett svår år men på Ornellaia lyckades man och vinet är underbart. Jag ger det §§§§§ i betyg. Doften är stor, komplex och elegant med inslag av ceder, korint, plommon, kryddor och ljus choklad. Smaken är fyllig och komplex och har börjat utvecklas. Härligt balanserat. Elegant och helt enkelt ett världsvin. Julklappsvin eller en butelj till dig själv. Släpps 4 november och endast 480 flaskor kommer till Sverige. Priset är 1 149 kronor.

Annons

2 reaktioner till “ORNELLAIA-TOSCANSK EGENDOM SOM LEVERERAR PÅ ALLA NIVÅER!”

  1. Ornellaia L’Eleganza 2013 – Hur länge kan man lagra detta vin utan att riskera att det blir dåligt!?

    1. Hej,
      ursäkta sent svar. Det är alltid svårt att svara på frågor om hur länge ett vin kan lagras. Men med tanke på syran i vinet och de strama rena tanninerna så uppskattar jag lagringspotentialen till ca 10 år men jag tror att vinet kommer att utvecklas och börja ligga på sin topp om cirka fem år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.