ROEDERER

För många är Champagne en dryck som bara inmundigas vid högtidliga tillfällen. Lite fel tycker jag. Självklart skall det drickas då också, men det kan ju faktiskt drickas även på vardagar och tom ett par dagar i veckan.
Familjehuset Louis Roederer tillhör mina absoluta favoriter och är lite av en huschampagne hemma hos mig. Ett champagnehus med tradition och som håller kvalitétsfanan högt.
Jag provade för ett tag sedan allt bubbel som finns i Systembolagets fasta sortiment och bland standardchampagnerna var Louis Roederers Brut Premier bäst. Ett härligt bubbel med utvecklad doft som innehåller krita, mineral, nötter, rostat bröd, äpple och citrus. Med andra ord en komplex doft. Smaken är relativt fyllig, torr och frisk (hög fin syra) med fina fruktnyanser, mineraler och gräddig mousse. Perfekt struktur med lång eftersmak. Ett välbalanserat bubbel som är gott nu men som kan lagras ytterligare några år. Varunr7602 och kostar 399 kr. Ett mycket bra pris. 17,5 p av 20 möjliga.
Jag är inge stor vän av roséviner men det finns undantag och ett stort sådant är Louis Roederers Rosé 2010. Det har nyss släppts och finns på beställningssortimentet (BS) med varunr 77226 och den kostar 549 kr. Ett vin med viss utveckling och med inslag av mineraler och koncentrerad röd frukt i doften. Smaken är medelfyllig med härlig frisk syra, fin frukt och snygg struktur. Ett balanserat rosa bubbel som klarar ytterligare lagring. Riktigt gott. 18 p.
På BS finns också (varunr 76510) Louis Roederer Brut Vintage 2008. Kostar 549 kr och är så himla bra. Fortfarande ungt och kommer troligen att vinna på lagring. Köp hem ett gäng och prova med några års mellanrum. I doften blandas bland annat äpplen, hasselnötter, choklad citrus och lite till. Smaken känns ung med härlig syra, fin mousse, underbar struktur. Lång eftersmak. Samtliga komponenter i vinet sitter på rätt plats. 18,5 p.
Sist men inte minst vill jag nämna ett vin som släpptes i augusti. I skrivande stund finns (såvitt jag kan se) på bolaget sex buteljer kvar och de finns i Limhamn. Kan ni så försök beställ hem till er butik.
Varje generation på Roederer har gjort sin egna blandning och nu är det sjunde generationen som gjort sin cuvée. För 695 kr får man (varunr 99312) Louis Roederer Brut Nature 2006 som är en snustorr fantastiskt välgjord Champagne. I den komplexa doften hittar jag bland annat röda äpplen, gula plommon, citrus och fikon. Fyllig, riktigt torr, komplex och balanserad smak förgyller tillvaron. Lång eftersmak. 18,5 p.
Se nu till att ta för vana att dricka Champagne ofta och då gärna Roederer. Ni blir inte besvikna.
Jag återkommer med fler tips på Champagne och andra mousserande viner när vi närmar oss jul- nyår (det är väl festhelger?)

Intervju Thierry Wallaert

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.