SÖTT TILL FYNDPRISER!

I Loiredalen i Frankrike ligger en vinegendom som säljer viner till priser så att man häpnar. Och då menar jag att man blir positivt häpen.
Historien tar sin början 1797 då egendomen Moulin Touchais etablerade sig i Tigné. 1817 upptäckte dåvarande ägaren att det gick att göra söta viner på den för området klassiska gröna druvan Chenin Blanc. Varje år därefter lade man undan ett hundratal lådor och upptäckte att vinerna kunde lagras länge, länge. Under andra världskriget murades flera utrymmen i källaren igen så att Adolf inte skulle kunna komma och sno åt sig flaskorna. 1970 öppnades valven upp och här fanns nu en vinskatt.
Moulin Touchais är inte ett extremt sött vin, tvärtom. och detta tack vare den höga syran som druvan Chenin Blanc har.
Nya årgångar släpps först efter tio år.
På Systembolaget återfinns i dag 1971, 1975, 1979, 1981, 1983, 1985, 1991, 1992, 1996, 1997, 200 och 2001.
Priserna (och det är för helflaskor) är så lågt satta att man kan tala om fynd rätt igenom.
Jag har haft nöjet att vid flera tillfällen prova deras viner. Mina favoriter är för närvarande följande fyra.

1975- En något återhållen och lite knäckig doft. Frisk medelfyllig smak. Balanserad. Lång eftersmak. Gott nu. Varunummer 82185. Pris 449 kronor. Finns i beställningssortimentet. (17,5 poäng av 20 möjliga)

1983- Mogen stor doft med inslag av arrak, linoleumolja och knäck. Smaken är fyllig och mogen med härlig syra som balanserar sötman. Här hittar knäckiga toner. Bra längd.. Varunummer 70882. Pris 479 kronor. Finns i beställningssortimentet. (18 p)

1985-Medelstor, mogen doft. Komplext. Hittar äpplen och plommon och faktiskt lite cigarr i doften. Smaken är fyllig, mogen och komplex. Välbalanserat med underbar struktur. Lång eftersmak. Varunummer 82117. Pris 449 kronor. Finns i beställningssortimentet. (19 p)

1997- Medelstor doft som är utvecklad. Lite ylle i doften men mer toner av honung, persika och champinjoner. Smaken är fyllig, utvecklad och komplex. Runda syror som balanserar upp sötman. Lång eftersmak. Varunummer 75068. Pris 349 kronor. Finns i beställningssortimentet. (18 p)

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.